Imatge Lluís Múrcia
Conferència Prof. Dr. Klaus-Jürgen Nagel a Ratisbona (Alemanya)
per Lluís Múrcia - Tuesday, 1 August 2017, 10:08
 

El passat mes de juliol, la Universitat de Ratisbona amb la col·laboració d'en Martí Riba de la Universitat de Tubinga, vam convidar el professor Klaus-Jürgen Nagel (Universitat Pompeu Fabra) a Alemanya per debatre la situació actual de les relacions polítiques entre Catalunya i l'Estat Espanyol.
El 20 de juliol va tenir lloc a Ratisbona la conferència «Referendum oder Referendum». Aktueller Stand der Beziehungen zwischen Spanien und Katalonien davant un públic d'unes 30 persones. A la conferència a la Haus der Begegnungen, al centre històric de la ciutat, el professor Nagel va exposar una cronologia del procés sobiranista tot analitzant les raons de l'augment de l'independentisme, les seves arrels històriques i els possibles escenaris després de l'1 d'octubre. A continuació s'obrí un intens debat amb el públic on es pogueren analitzar i discutir algunes de les qüestions centrals de la política que també han anat sorgint en el debat mediàtic dels darrers anys: què defineix la democràcia, els límits de la Constitució espanyola, on rau la sobirania i com s'exerceix, què és una nació, etc.
El debat continuà durant el sopar que tingué lloc a continuació amb el professor Nagel, el coordinador del Centre d'Estudis Hispànics, Dr. Pöppel, i un grup d'estudiants i interessats.
L'acte de Ratisbona fou organitzat pel Centre d'Estudis Hispànics de la càtedra del Prof. Dr. Jochen Mecke (Universität Regensburg), amb el suport de l'Institut Ramon Llull i amb la col·laboració de la Universitat de Tubinga.