Imatge Eduard Artés
Jornades de memòria històrica a la Freie Universität Berlin
per Eduard Artés - Friday, 14 July 2017, 17:41
 
Entre el 19 i el 26 de juny va tenir lloc a la Freie Universität un cicle de memòria històrica organitzat pels lectorats de gallec i català de l'Institut für Romanische Philologie. El 19 de juny, l'historiador Enrique Barrera va oferir una xerrada sobre Franquisme i Transició, i els dies 21 i 26 es van projectar dos documentals amb presència dels directors.
 
El 21 de juny, la cineasta catalana Isabel Andrés Portí (http://isabelandresporti.com/), que viu entre Berlín i Barcelona, ens va presentar "Generació Pegaso" (http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Generacio-Pegaso/video/4368950/). El documental tracta des d'un punt de vista personal les lluites pels drets laborals al franquisme tardà, ja que el pare de la Isabel va treballar a la fàbrica Pegaso i en va ser un destacat membre sindical. Mitjançant gravacions pròpies i d'arxiu, la Isabel Andrés Portí construeix un relat instructiu i amè sobre un període històric convuls. En acabar la projecció, vam tenir una discussió molt interessant amb la Isabel i altres assistens a l'acte sobre la Transició i el moviment obrer a la Barcelona dels anys setanta i, a més a més, els meus alumnes li van poder fer preguntes en català. 
 
El 26 de juny, el director gallec Xosé Abad ens va presentar "A pegada dos avós" (http://www.apegadadosavos.com/index.php/es/trailer-es.html), un documental en què un grup d'adolescents s'entrevista amb gent que ha patit en primera persona la repressió franquista per tal d'entendre millor què va significar la Guerra Civil i la Dictadura per al conjunt de la societat. 
 
Us adjunto algunes fotos de les jornades on podeu veure la gran assistència de públic i el cartell de promoció del cicle.