Imatge Gemma Repiso
La primera edició del simposi d’estudis catalans a Califòrnia fixa les bases per a la reflexió i la difusió de la cultura catalana a la costa oest dels Estats Units
per Gemma Repiso - Thursday, 27 April 2017, 19:07
 

 El ‘De Llibres i Roses:  Primer Simposi d’Estudis Catalans a Califòrnia,’ que va tenir lloc el 24 i 25 d’abril a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles va acollir una vintena de catalanistes i catalanòfils vinguts de Canadà, Colòmbia, Barcelona, València, de la Repúblia Txeca i d’arreu dels Estats Units. A més, l’acte va comptar amb l’assistència de membres del Casal de Catalans de Califòrnia, el lectorat de català a la Universitat de Califòrnia, Berkeley, responsables de la biblioteca pública de Los Angeles, i estudiants i professors de la comunitat d’UCLA . El simposi va comptar amb el suport del Department of Spanish and Portuguese, el Center for Medieval and Renaissence Studies, el Center for European and Russian Studies, el Department of Linguistics, el Center for Digital Humanities a UCLA, l’Institut Ramon Llull i el Casal dels Catalans de Califòrnia.

El director del departament de Spanish and Portuguese, Hector Calderon, el catedràtic en estudis medievals i responsable dels estudis catalans a UCLA, John Dagenais, i la lectora de català, Gemma Repiso i Puigdelliura, van inaugurar dilluns la conferència a l’edifici central del campus de la universitat. Durant un dia i mig, els assistents van poder compartir i debatre les seves recerques més recents en els camps de la lingüística, la literatura i la cultura. En les sessions de lingüística, els temes que van centrar l’atenció van ser la variabilitat fonètica i fonològica, l’adquisició dels clítics o l’expressió dels complements en els verbs psicològics. En la literatura, les comunicacions van girar al voltant de la guerra civil, l’exili, i la figura de la dona, tractant obres com La fugida, Homenatge a Catalunya o La indiana. Els treballs cinematogràfics de Jordi Grau i Bigas Luna també van ser protagonistes pel que fa a la creació de la identitat catalana a través dels espais i les caracteritzacions europeitzants. Finalment, també es va reflexionar sobre l’adaptació de la llengua catalana en entorns digitals i sobre les possibilitats de l’exportació de la música i l’òpera a l’exterior amb el programa de Liceu, Òpera Oberta.

A la tarda de dilluns, vam gaudir d’una vetllada amb llibres i roses a càrrec de l’Institut Ramon Llull i del Casal dels Catalans de Califòrnia, en què vam celebrar amb nostàlgia i alegria la festa de Sant Jordi.

El lectorat de català ha fet un pas endavant en la consolidació d’un simposi anual que vol ser un punt de referència per tal de teixir una xarxa d’investigadors d’estudis catalans a la costa oest.

 

Simposi català