Imatge Noelia Burdeus
Un apéro i una soirée per celebrar el nadal a la catalana a Lió
per Noelia Burdeus - Friday, 23 December 2016, 12:14
 

Aquest mes de desembre, a Lió, hem dedicat gran part del temps a fer els estudiants coneixedors de les tradicions catalanes de nadal. Aquests han pogut participar de les nostres tradicions nadalenques gràcies a dues activitats de dinamització cultural realitzades en col·laboració entre el lectorat de la Universitat Lumière-Lyon 2 i el de l’Escola Normal Superior de Lió i la Universitat Jean Monnet de Saint Étienne.

Per començar el mes i introduir les nostres tradicions nadalenques als estudiants, vam celebrar un Apéro catalan de Noël a la K-fêt de l’Escola Normal Superior de Lió. A aquesta activitat vam convidar els estudiants de català de les tres universitats esmentades, tot suggerint-los que podien venir acompanyats d’altres estudiants (per tal d’estendre mitjançant aquesta activitat lúdica) l’interès per la llengua i cultura catalanes entre l’estudiantat. Vam decidir realitzar aquesta primera activitat de nadal a la K-fêt de l’ENS de Lió perquè es tracta d’un bar universitari regentat per estudiants, el que ens va ajudar a aconseguir molt de quòrum i al fet que l’activitat fos tot un èxit. L’ Apéro catalan de Noël ens va servir per introduir d’una manera lúdica les tradicions catalanes de nadal als estudiants. Hi vam cantar diferents nadales, vam crear un tió i el vam fer cagar, vam rebre als reis macs, vam tastar plats típics catalans i els més atrevits es van iniciar en el món casteller!

En canvi, el 16 de desembre, vam celebrar una Soirée de Noël catalane al Kotopo (bar/associació lionesa destinada a promocionar la diversitat lingüística i cultural al món, tot afavorint la formació, la informació i els intercanvis). A més de convidar els nostres alumnes aquesta segona activitat va estar oberta a tots els socis del Kotopo, així com al públic general de Lió. En aquesta activitat, els alumnes assistents ens van ajudar a fer conèixer al públic no universitari les tradicions catalanes que els vam fer aprendre en la primera activitat. Igualment, en la Soirée de Noël catalane, vam fer descobrir al públic general de Lió el tarannà de les tradicions catalanes de nadal, tot oferint un gran ventall d’activitats nadalenques, jocs, una degustació d’especialitats, etc.

Tot un èxit per començar bé el nadal!

Per acabar, des del lectorat de la Universitat Lumière-Lyon 2 i el de l’Escola Normal Superior de Lió i la Universitat Jean Monnet de Saint Étienne, aprofitem per desitjar-vos un molt bon Nadal i una millor entrada d’any.

Cordialment,

Irene Zurrón Servera i Noelia Burdeus Domingo