.
Haim Hames i Jordi Savall tanquen a Jerusalem la programació internacional de l'Any Llull
per Marc Llaurador - Friday, 16 December 2016, 11:28
 

El passat dimarts 13 de desembre va tenir lloc a la Universitat Hebrea de Jerusalem una conferència del professor Haim Hames, degà de la Facultat de d'Humanitats i Ciències Socials de la Universitat Ben Gurion de Beerxeba. La conferència, titulada «Ramon Llull i els jueus», va servir per reflexionar sobre la influència del judaisme i la càbala en la filosofia lul·liana, i també per entendre com l'obra de Llull va tenir repercussió en algunes comunitats jueves. Una quarantena de persones van assistir a l'acte, que va comptar amb la presència de Manel Forcano, director de l'Institut Ramon Llull. Un cop acabada la conferència hi va haver un refrigeri.

 

L'endemà, dimecres 14 de desembre, Jordi Savall i Hespèrion XXI van clausurar la celebració internacional del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull amb el concert «Ramon Llull. Temps de conquestes, de diàleg i desconhort». El concert, organitzat i finançat per l'Institut Ramon Llull i una entitat local, la Jerusalem Baroque Orchestra, va tenir una gran repercussió mediàtica a Israel. Es va dur a terme a l'auditori del Jerusalem International YMCA, un dels principals de la ciutat, i una audiència de 600 persones va omplir la sala.

 

El concert va consistir en un endisament a la música del temps de Llull a partir d'una selecció dels seus textos, recitats pels actors Sílvia Bel i Jordi Boixaderas, llegits en català i subtitulatsa l'hebreu. Un recorregut per cançons tradicionals i espirituals cristianes, jueves i musulmanes, que va comptar amb la col·laboració quatre músics i cantants israelians de renom: Yair Dalal, Lior Elmaleh, Lubna Salame i Usama Abu Ali.

 

Us deixo un parell d'articles (un de català i un d'israelià) que anunciaven el concert.

 

Israel Haiom: http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=38449

Vilaweb: http://www.vilaweb.cat/noticies/jordi-savall-tancara-lany-llull-internacional-amb-un-concert-a-jerusalem/

 

Us adjunto també algunes fotografies de tots dos actes. Les fotografies del concert són de Maxim Reider.