Imatge Albert Morales Moreno
Martí Gironell presenta “Strappo” a Ca’ Foscari
per Albert Morales Moreno - Thursday, 15 December 2016, 19:31
 

Martí Gironell presenta “Strappo” a Ca’ Foscari

El passat 2 de novembre va tenir lloc a la universitat Ca' Foscari de Venècia una xerrada amb l'escriptor i periodista Martí Gironell. A la presentació, va destacar la importància del treball de recerca i documentació previs al procés d’escriptura d’un llibre.

Gironell va començar la seva carrera com periodista als estudis radiofònics del seu poble i s’ha fet famós arran de dedicar-se a la literatura. Ha publicat, des de 2007, novel·les històriques que han tingut un gran èxit, com El pont dels jueus (traduïda a diverses llengües) i La venjança del bandoler (que va obtenir el Premi Nestor Luján de Novel·la Històrica).

La conferència es va obrir amb una breu introducció de Patrizio Rigobon, professor de Ca’ Foscari i moderador de la trobada, que va durar una hora i mitja aproximadament. D'entrada, va presentar el novel·lista i, a continuació, va plantejar el primer tema de la xerrada: la redacció d'un text en llengua original i la seva traducció.

Martí Gironell va declarar que totes les seves obres les pensa i les escriu en català; a més, va explicar que, encara que parla perfectament el castellà, no escriu en aquella llengua perquè no li sortiria el mateix text.

Pel mateix motiu, no trasllada els seus propis llibres al castellà i en confia la versió en aquesta altra llengua a traductors professionals. Gironell afirma que li agrada estar en contacte amb els traductors, per resoldre dubtes i cuidar-ne tots els detalls per tal que la versió final sigui propera a l'original.

El gènere literari dels seus textos se situa entre la novel·la històrica, la d'aventures i la de viatges, i els fets estan ambientats en temps remots. Amb les seves històries, porta el lector a altres temps i espais, i recupera moments i personatges de la història catalana per mostrar-ne les arrels.

Durant la sessió, va destacar la importància que té per a ell ser periodista: per explicar-ho tot breument, s'ha de ser sintètic sense ometre detalls importants. Va afirmar que si la comunicació és massa recarregada, no transmet i, per això, encara que els seus llibres siguin històrics, mai no són massa llargs. Va posar exemples de fragments d’El pont dels jueus, El primer heroi i Strappo, en va explicar la trama, i els va fer servir per detallar com és la gènesi i la preparació d’un llibre.

Al llarg de la conferència va subratllar la rellevància de la fase de documentació; va citar autoritats i referents històrics com Jordi Carbonell. Aquesta fase requereix, a més, curiositat i interès per descobrir tot allò relacionat amb la població i les seves condicions en un moment històric concret. Així, segons Gironell, es pot ambientar millor la narració i per fer que "funcioni". A més, va dir que li agrada fer conèixer als lectors els llibres gràcies als quals ha pogut documentar-se per escriure, motiu pel qual sovint inclou referències i citacions.

Strappo és la seva última novel·la publicada, a la qual va dedicar l'última part de la xerrada. Al principi va explicar què és la tècnica del "strappo" (tema central del llibre) i després va exposar l’esdeveniment històric del qual tracta: el primer episodi d'espoli d'art romànic conegut a Catalunya. En el seu llibre volia representar el poc respecte que la gent mostra per l'art tot fent reflexionar sobre la possibilitat d'utilitzar aquesta tècnica per salvar els frescs del deteriorament o d'esdeveniments que podrien posar-los en perill, com les guerres.

Per últim, el públic va fer nombroses i interessants preguntes, i es va plantejar la qüestió de si és legítim o no extreure un fresc (o qualsevol altre tipus d’obra) del lloc on estava exposat per protegir-lo i que, així, tothom pugui admirar-lo.

Aquesta activitat es va organitzar amb finançament de la Università Ca’ Foscari i l’Institut Ramon Llull.

 

Autoria: Chiara Coghetto (estudiant de llengua catalana de la Università Ca’ Foscari Venezia)

Nota editada i publicada per: Albert Morales (Università Ca’ Foscari Venezia)