Imatge Núria Puigdevall Bafaluy
Congrés Llull, filosofia, filologia, pedagogia, storia; Napoli all'epoca di LLull. Nàpols 30/11-3/12/2016
per Núria Puigdevall Bafaluy - Monday, 12 December 2016, 16:49
 

Amb motiu de la celebració de l'Any Llull (commemoració dels 700è aniversari de la seva mort), del 30 de novembre al 3 de desembre d’aquest any, va tenir lloc a Nàpols el congrés internacional: Llull: filosofia, filologia, pedagogia, storia. Napoli all’epoca di Llull, que ve a cloure, com a congrés, l’Any Llull, just a Nàpols, ciutat molt important per a Llull, on s’hi va estar des de finals de 1293 (provinent de Tunis) fins a 1294 i on va escriure 9 obres (entre elles la Taula General, remarcada en la carpeta de la trobada).

El congrés, organitzat per les universitat napolitanes Università degli Studi Federico II i la Università degli Studi Suor Orsola Benincasa, l’Archivio di Stato, l’Institut Superior d’Investigació Cooperativa “IVITRA” de la Universitat d’Alacant [ISIC-IVITRA], la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, l’Institut Ramon Llull, la Institució Alfons el Magnànim, l’AISC i la Seu Universitària de la Nucia (UA), va començar el dimecres 30, a la seu de l’Archivio di Stato, va continuar el 1 de desembre a la Università Suor Orsola Benincasa, i va seguir els dies 2 i 3 a la seu de l’Archivio di Stato.

Una quarantena de participants de diverses universitats del món van exposar les seves recerques en qüestions lul·lianes: filosofia, filologia, història, literatura, pedagogia.

El dimecres 30 després de la inauguració del congrés a càrrec del Director de l’Archivio di Stato Paolo Franzese, del Vicerector, Dr. Arturo De Vivo i del Dr. del Departament di Studi Umanistici de la Università degli Studi Federico II, elDr. Edoardo Massimilla, la professora Anna Maria Compagna de la Università Federico II, la professora Núria Puigdevall de la Università Suor Orsola Benincasa i el professor Vicent Martines, Director de l’ISIC-IVITRA, com a organitzadors, van introduir els treballs del congrés.

El dimecres 30 de novembre, a la tarda, van participar els professors: Charmaine Lee, Pere Villalba, Michele Rinaldi, Antoni Ferrando, Mireia Ferrando, Aniello Fratta i Abel Soler.

El dijous 1 el congrés va continuar a la Università Suor Orsola Benincasa. Van introduir la jornada el cap d’Àrea de Llengua de l’Institut Ramon Llull, prof. J-A. Fernández i les professores M. D’Agostino i N. Puigdevall. A continuació el prof. Anton Maria Espadaler va fer una conferència per als estudiants sobre la figura de Ramon Llull, acte que va gaudir de la participació massiva de quasi un centenar d’estudiants. Al migdia hi va haver un recital poètic, a càrrec de Montse Germán (actriu) i Ferran Pisà (músic) que van interpretar: Ramon Llull, El verger de l’Amat de Llibre d’Amic e Amat. Les ponències van continuar la tarda del dia 1 a la mateixa universitat a càrrec dels professors: Gabriel Ensenyat, Vicent Escartí, Rafael Roca, Enric Bou, Alfonso Palladino i Iban León LLop. El professor Martines va presentar el primer dels dos monogràfics previstos d’estudis sobre Ramón Llull en la prestigiosa revista online internacional eHumanista/IVITRA (Universty of California at Santa Barbara, EUA).

Els dies 2 i 3 el congrés va continuar a les sales magnífiques de l’Archivio di Stato. Les ponències, al matí, van ser a càrrec de: Lucia Lazzerini, Eduard Vilella, Marco Maulu, Silvio Melani, M. Dolors Esteva, Josep-Lluís Martos , Ángel Gómez Moreno, María Teresa Jiménez Calvente, Vicent Martines. A la sessió de la tarda hi van participar els professors: Joan Miralles, Roberta Manetti, Antonio Cortijo, Monica Ferrari, Antonella Straface i Emanuela Forgetta.

El dissabte 3, després de les ponències del matí que van anar a càrrec dels professors Maurizio Cambi i Andrea Bocchetti, hi va haver la sessió oficial de clausura amb un acte importat: un homenatge a Giuseppe Grilli, professor al qual ha estat dedicat aquest congrés. L’homenatge va consistir en dos actes: una taula rodona que va moderar la professora Valentina Ripa, i en què van participar els professors Anna Maria Compagna, Anna Maria Saludes, Gabriella Gavagnin i el mateix Grilli. Durant aquesta taula rodona es va recordar el primer congrés lul·lià, I Convegno Internazionale dell’AISC, marzo-aprile 1989 (dedicat al prof. Miquel Batllori), organitzat pel profesor Grilli a Nàpols. Es va fer balanç també de tots els treballs fets fins al moment i finalment va tenir lloc, a càrrec del professor Enric Bou, la presentació del volum d’estudis dedicats a Giuseppe Grilli (editat per E. Bou i N. De Bendedetto), Novecento e dintorni. Grilli in Catalogna.

Cal destacar la qualitat i l’ampla perspectiva interdisciplinària amb què es va abordar l’obra de Ramon Llull i el seu impacte. A més, cal remarcar l’elevat nombre i l’alta consideració de les institucions organitzadores. Tot un esforç d’integració ben coherent amb l’esperit lul·lià.