Imatge Andratx Badia Escolà
Compostel·la commemora l’Any Llull
per Andratx Badia Escolà - Sunday, 11 December 2016, 18:11
 

Ramon Llull es va fer present de nou a Santiago de Compostel·la (o Sant Jaume de Galícia, com la devia conèixer ell quan hi va pelegrinar l’any 1265) amb motiu de la commemoració dels 700è aniversari de la seua mort. Els actes, organitzats per l’Àrea de Filologia Catalana (Departamento de Filoloxía Galega) de la Universidade de Santiago de Compostela (USC) amb el suport de l’Institut Ramon Llull i del Consello de Cultura Galega, van tindre lloc al llarg de la tarda del dijous 10 de novembre a la Sala Noble del Col·legi de Fonseca, un marc arquitectònic esplèndid per a una celebració d’aquestes característiques.

Inauguració de l'Any Llull

La jornada, reconeguda com a activitat formativa per diversos programes de doctorat de la USC, va constar de tres parts diferenciades. Després de la inauguració, en què van intervenir Anxo Lorenzo (secretari general de Cultura de la Xunta de Galícia), Roberto Javier López (vicerector d’Oferta Docent i Innovació Educativa de la USC), Francisco Díaz-Fierros (coordinador de la Secció de Ciència del Consello de Cultura Galega), Francisco Antonio Cidrás (cap del Departament de Filoloxía Galega de la USC), María do Cebreiro (vicedegana de la Facultat de Filologia de la USC), i Maria Mercè López Casas (responsable de l’Àrea de Filologia Catalana de la USC), hi va haver dues conferències que tenien l’objectiu de contextualitzar tant la figura de Ramon Llull com la importància i el llegat de la seua obra. La primera, intitulada Libros, viajes y disputas: aproximación a Ramon Llull, va anar a càrrec Joan Santanach, comissari de l’Any Llull i professor de la Universitat de Barcelona. La segona, la va pronunciar el professor de la Universitat d’Alacant Josep Lluís Martos a propòsit de Llull y la conversión de los infieles: caballeros y clérigos.

Joan Santanach i Josep Lluís Martos amb Maria Mercè López Casas

En segon lloc, la sessió es va reprendre amb la taula rodona temàtica Ramon Llull na erudición e investigación galegas, moderada per Andratx Badia Escolà, professor lector d’estudis catalans a la USC, i en la qual van participar tres especialistes i investigadors gallecs d’àmbits tan diversos com la Farmàcia, la Filosofia o la Teologia, però significats pels seus estudis lul·lians. Miguel Álvarez Soaje, Doctor en Història de la Ciència per la USC, va obrir aquesta segona part amb la ponència Filósofos o alquimistes: un foco lul·lista en la Galicia de la Ilustración, una aproximació a la vida dels germans Antonio i Anselmo Arias Texeiro, gallecs il·lustrats seguidors de l’obra lul·liana més científica. A continuació, va ser el torn de Martín González Fernández, professor de Filosofia de la USC, que va defensar l’Art de Llull com a precursora del llenguatge computacional actual amb la ponència L’ull de la raó. L’última intervenció, amb la ponència El singular lenguaje filosófico luliano, la va fer Fernando Domingo Reboiras, un dels màxims especialistes en Ramon Llull, fundador del Raimundus-Lullus-Institut de la Universitat de Friburg i magister de la Maioricensis Schola Lullistica, que ens va oferir el seu saber acumulat sobre l’obra de l’escriptor mallorquí, després d’haver-hi dedicat tota la seua carrera acadèmica i científica, analitzant-ne tant la transmissió com la vigència i tot posant al descobert l’intens debat filosòfic que van provocar les seues idees al llarg dels segles i fins pràcticament la contemporaneïtat.

Miguel Álvarez Soaje durant la seua ponència

Ramon Llull na erudición e investigación galegas

Finalment, la cloenda d’aquests actes commemoratius, com no podia ser altrament, es va fer en forma de recital poètic amb l’espectacle El verger de l’Amat, basat en el Llibre d’Amic e Amat i protagonitzat per l’actriu Montse Germán i el músic Ferran Pisà. Un final artístic excels que va permetre que el públic tastés l’obra literària més bella del nostre Foll.

Recital poètic El Verger de l'Amat

L’actriu Montse Germán i el músic Ferran Pisà

La celebració de l’Any Llull a Compostel·la, que va reunir al llarg de la tarda una cinquantena d’assistents, entre inscrits i no inscrits, no només es va nodrir d’alguns debats força interessants a propòsit de comentaris o de preguntes del públic sinó que va motivar, aprofitant la presència tant de Joan Santanach com de Fernando Domínguez Reboiras, la presentació dels seus llibres respectius: Llull x Llull: una antologia de textos de Ramon Llull (L’Avenç, 2016) i Ramon Llull, el mejor libro del mundo (Arpa, 2016). Unes lectures que fetes al mateix temps poden ser molt útils a l’hora d’ajudar el públic gallec a conèixer més i millor aquest pensador lletraferit universal.

Paral·lelament, la Facultat de Filoloxía de la USC ha acollit durant els mesos d’octubre i de novembre l’exposició itinerant La desmesurada vida de Ramon Llull per gentilesa la Institució de les Lletres Catalanes i de l’Institut Ramon Llull. Aquesta mostra, a més a més d’haver facilitat el treball de l’autor amb els nostres alumnes, ha tingut una molt bona rebuda per part d’estudiants, professors i públic en general tal com ens consta pels comentaris directes que han arribat a l’Àrea de Filologia Catalana. En definitiva, estem molt contents d’haver pogut sumar la nostra Universitat al mapa d’aquesta commemoració internacional que ha estat l’Any Llull.

Exposició La desmesurada vida de Ramon Llull

Cartell de l'Any Llull a Santiago de Compostela

Alguns exemples de ressò a la premsa gallega digital: