Seb Moranta
Conferència sobre Óssip Mandelstam a la Universitat Lomonóssov de Moscou
per Sebastià Moranta Mas - Saturday, 12 November 2016, 23:48
 

El dilluns 31 d’octubre de 2016 va tenir lloc al Departament de Lingüística Iberoromànica de la Universitat Estatal M. V. Lomonóssov de Moscou (MGU) la conferència amb el títol «Óssip Mandelstam a la península Ibèrica: de Sefarad a la “boscosa Salamanca”», a càrrec de Sebastià Moranta, professor de català, espanyol i lingüística iberoromànica a les universitats de Marburg i Göttingen, eslavista i traductor. L’activitat va ser organitzada per Anna Brases, professora de llengua i cultura catalanes a la MGU, i Iúlia L. Obolénskaia, directora del departament, amb el suport de l’Institut Ramon Llull. Hi van assistir una quarantena de persones, sobretot estudiants del departament.

La sessió es va centrar de bon principi en els lligams afectius i simbòlics de Mandelstam amb la península Ibèrica, que es trasllueixen en alguns moments puntuals de l’obra del poeta, així com en el capítol «El jueu errant» de les memòries (Segon llibre, 1972) de la seva vídua Nadejda Iàkovlevna. Diu Nadejda: «Mandelstam em volia convèncer que duia a la sang l’afecció pel sud. Se sentia un foraster originari del sud, a qui una sèrie de casualitats havien llençat al fred i la foscor de les latituds septentrionals. A mi em semblava absurd que es relacionés amb la Mediterrània. [...] Mandelstam [...] mai no oblidava que era jueu, però la seva “memòria de sang” era ben particular. Aquesta es remuntava als avantpassats i a Espanya, a la Mediterrània, mentre que oblidava per complet el vagareig dels seus pares a través de l’Europa Central. Dit d’una altra manera, ell se sentia lligat als pastors i els reis de la Bíblia, als jueus, poetes i filòsofs d’Alexandria i d’Espanya [...]». Aquest interès es va manifestar vivament durant l’exili a la ciutat de Vorónej, sobretot arran de la lectura del libre Poetes espanyols i portuguesos víctimes de la Inquisició (1934), de V. Parnakh.

Durant la segona part de la xerrada, es van presentar una sèrie de versions publicades de l’obra de Mandelstam al català i al castellà, i es van comentar breument alguns poemes i fragments de prosa, entre els quals es va fer ressaltar la tasca d’Helena Vidal (Poemes, 2009; Armènia en prosa i en vers, 2011). Perquè us feu una idea més acurada del contingut de la conferència, n’adjuntem el dossier de textos.

S. Moranta va participar també, de l’1 al 3 de novembre, en el Simposi «Óssip Mandelstam i el segle XXI», organitzat per la Societat Mandelstam de Moscou a l’Escola Superior d’Economia, a l’Institut A. M. Gorki de Literatura Mundial (IMLI) i al Museu Estatal de Literatura. Aquesta activitat es pot considerar el colofó dels actes organitzats amb motiu del 125è aniversari del naixement de Mandelstam. Fora de Rússia, l’efemèride s’ha concretat en l’exposició «Óssip Mandelstam. Paraula i destí», que s’ha pogut veure a Heidelberg i a Granada dins el programa «Cities of Literature» de la UNESCO.