Imatge Joan Llinàs Suau
Seminari Internacional Ramon Llull - 700 a la Universitat de Bucarest
per Joan Llinàs Suau - Monday, 17 October 2016, 07:50
 

El passat 12 d'octubre tingué lloc el Seminari Internacional Ramon Llull - 700 a la Universitat de Bucarest en el marc dels actes commemoratius duts a terme durant l'Any Llull. El seminariu fou organitzat pel Departament de Lingüística Romànica, Llengües i Literatures Iberoromàniques i Italià (Facultat de Llengües i Literatures Estrangeres de la Universitat de Bucarest), el Centre d’Estudis Medievals de la mateixa universitat, l’editorial Meronia i el Comitè Internacional de l’Any Llull.

El públic assistent, estudiants i especialistes, assistí durant la sessió del matí a les conferències plenàries a càrrec de Jana Matei, traductora de Llull i directora de la col·lecció Biblioteca de Cultura Catalana de l'editorial Meronia, Alexander Baumgarten, director del Centre de Filosofia Antiga i Medieval (Universitat Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca) i Joan Santanach, especialista en l’obra de Llull i comissari de l’Any Llull 2015-2016 (Universitat de Barcelona). Jana Matei obrí el seminari amb la conferència "El fet de meravellar-se com a instrument científic. El cas i el model de Ramon Llull", que fou seguida per la conferència d'Alexander Baumgarten "Raimundus Lullus i el conflicte entre Universitat i Església a la darreria del segle XIII". Tancà la sessió del matí Joan Santanach amb la conferència "Ramon Llull, la raó i el diàleg interreligiós".

La sessió de la tarda estigué dedicada a dues taules rodones seguint l'esperit lul·lià del diàleg. La primera, "Ramon Llull i la convergència d'espais i identitats religiosos", fou moderada per Jana Matei i Joan Santanach i la segona, "Al·legories de la perfecció: discurs didàctic i ficció novel·lesca", per Joan Santanach i Joan Llinàs. Al llarg de les dues taules rodones intervingueren estudiants i especialistes i s'establí així un diàleg al voltant de la figura lul·liana en què es tractaren temes com les fonts implícites en Ramon Llull, les aportacions de Sant Tomàs i Sant Agustí en el camp de la teologia, l'aparició de la Filosofia com a disciplina diferenciada de la Teologia o l'evolució dels raonaments hermenèutic i lògico-racional. El discurs de cloenda fou a càrrec de Mianda Cioba, Cap del Departament i reconeguda medievalista.