Imatge Sílvia Xicola
XVIIth Forum for Iberian Studies
per Sílvia Xicola - Wednesday, 12 October 2016, 13:54
 

El 29 i el 30 de setembre de 2016 es va celebrar el XVIIè Fòrum d'Estudis Ibèrics a la Institució Tayloriana de la Universitat d'Oxford, amb el tema "La crisi a la península Ibèrica". 48 Delegats de diverses procedències (el Brasil, la República Txeca, Alemanya, França, Portugal, Espanya, Holanda, els Estats Units, el Regne Unit, etc.) van assistir a l'esdeveniment. 

Les conferències dels ponents principals, així com les comunicacions dels participants, van ser d'alta qualitat. Tot i que es van tractar aspectes molt diferents que cobrien una àmplia àrea geogràfica, el tema de la crisi es va acabar revelant com una font inesgotable de diàlegs transversals amb molts punts de convergència. El filòsof, escriptor i periodista Josep Ramoneda i el dibuixant Albert Monteys van aportar com a ponents principals la visió catalana sobre la crisi, a partir de l'anàlisi del context europeu, i dels efectes de la censura i la crisi editorial en les arts gràfiques, respectivament. També cal destacar la sessió dedicada a les narratives de la política catalana, en què Jaume Claret, Paola lo Cascio i Andrew Dowling van analitzar críticament la construcció del discurs processista i la seva recepció des de l'exterior.
 
El sopar de la conferència celebrat a Exeter College i el concert Una història multilingüe a través de les cultures que tingué lloc a la capella del mateix col·legi, a càrrec dels tenors Pablo González i Jordi Vázquez i la pianista Tamara Lorenzo-Gabeiras, van ser un èxit amb un elevat nombre d'assistents.