Imatge Eduard Artés
Ferments - El mapa sensitiu d'una illa (Miquel Brunet)
per Eduard Artés - Monday, 10 October 2016, 22:01
 

Hola a tothom,

Espero que hàgiu tingut un bon inici de curs. A Berlín (i crec que, en general, a tot Alemanya) encara no hem començat les classes, però aviat ho farem. Com que comencem tan tard acabem també molt tard, i amb el tema de les vacances m'havia descuidat d'explicar-vos la visita d'en Miquel Brunet i en Biel Majoral al final del curs passat. 

El darrer 19 de juliol vam poder gaudir a la Freie Universität de la presentació del documental "Ferments, el mapa sensitiu d'una illa". Tal com comenta en Miquel Brunet (músic i director del documental) "FERMENTS és un tribut al treball de Miles Davis "Bitches Brew". És la història de tres dies de reclusió introspectiva dins un estudi de gravació tot cercant una connexió entre les noves generacions de músics de jazz i els aspectes més ancestrals de l'illa. Sense partitures, ni pautes establertes, només reaccionant a les percepcions sensorials, els músics, els ballarins, els cuiners i vinaters interactuen a la recerca de noves formes d'expressió. Tastar, ensumar, mirar i llavors crear.  Aquest és l'objectiu.". La idea central de Ferments, doncs, és intentar descobrir quina és la identitat musical (moderna!) de Mallorca a través de l'oïda, l'olfacte, la visió, el tacte i el gust. Aquí teniu un enllaç amb més informació: 

http://www.miquelbrunet.com/ferments/index.html

En Miquel Brunet i en Biel Majoral, dos dels dinou artistes que van fer possible "Ferments", van venir a Berlín i ens van explicar com va ser tot el procés creatiu i quines van ser les conclusions al final de l'"experiment". Tot el que es mostra al documental és fruit de la improvisació i de la creativitat dels participants, i el resultat de la interacció entre el jazz, les tonades, el Cant de la Sibil·la i altres expressions artístiques és increïble. Tots els assistents a l'acte vam gaudir moltíssim de la projecció del documental i vam descobrir una altra cara de Mallorca. A més a més, com a colofó de la sessió, vam poder gaudir en directe de la veu d'en Biel Majoral. 

Si teniu l'oportunitat de convidar-los, segur que els vostres alumnes us ho agrairan moltíssim. Serà una experiència inoblidable!

Us adjunto el cartell de l'acte i una foto amb en Miquel Brunet, en Biel Majoral i la Maria del Mar Vanrell (antiga postdoc mallorquina de la FU que va ajudar moltíssim en l'organització de l'acte). 

Salut, 

Eduard