Imatge Imma Martí Esteve
Homenatge a Ramon Llull: "La veritat inefable" de Ramon Llull arriba a Bochum
per Imma Martí Esteve - Thursday, 15 September 2016, 14:38
 

El passat 12 de setembre al Blue Square de la Ruhr-Universität de Bochum vam commemorar el 700è aniversari de la mort del filòsof i escriptor Ramon Llull. L’homenatge prenia com a marc el cicle dedicat a personalitats rellevants en diferents àmbits de la cultura de les quals enguany se celebra l’aniversari del seu naixement o de la seva desaparició, des de Shakespeare a Hannah Arendt passant per T.H. Morgan.

La directora del Blue Square Belén Daza va encetar la vetllada ressaltant la genialitat de Ramon Llull i l’interès de recular 700 anys de la història cultural europea per recuperar l’obra lul·liana. L’acte va comptar amb la presència de Josep Anton Fernàndez, qui va adreçar unes paraules de benvinguda a la cinquantena de persones que conformaven el públic assistent. El director de l’Àrea de Llengua i Universitats va destacar l’ampli programa d’activitats que ha posat en marxa l’IRL en el marc del 700 anys de la mort del savi, per donar pas a la conferència del professor de literatura de la Ruhr-Universität, reconegut especialista i traductor de l’obra lul·liana, el Dr. Roger Friedlein. La conferència del professor Friedlein va versar sobre el paper de Ramon Llull com a precursor del diàleg interreligiós i intercultural a l’Edat Mitjana. L’acte es va arrodonir amb el recital El Verger de l’Amat del duet format per l’actriu Montse Germán i el músic Ferran Pisà. Amb una sentida interpretació del Llibre d’Amic i Amat, el duet va aconseguir apropar els famosos aforismes al públic i comunicar-ne el lirisme extraordinari. L’acte va ser amè, participatiu i va concloure’s amb un debat estimulant entre el públic assistent.

El punt de partida del programa cultural entorn la figura de Ramon Llull ha estat l’exposició itinerant “La veritat inefable del Llibre d’Amic i Amat de Ramon Llull”, que ha iniciat gira europea des d’aquesta ciutat universitària de la conca del Ruhr. Vegeu també l’article de la periodista Raffaela Römer publicat a la web de la universitat (http://news.rub.de/kultur-und-freizeit/2016-09-09-ausstellung-der-mann-mit-den-vier-l).