Imatge Moisès Llopis
Projecció del documental "Exilis" a Santiago de Xile
per Moisès Llopis - Thursday, 14 July 2016, 15:55
 

El proper dissabte dia 16 de juliol, a les 17 h, i al Café Literario "Parque Balmaceda" de Santiago de Xile (Av. Providencia, 410 - Metro Salvador) tindrà lloc la projecció del documental "Exilis", i comptarà amb la presència d'una de les protagonistes, Amalá Saint-Pierre, i de l'historiador, Joaquín Fernández, els quals dirigiran la tertúlia posterior.

El documental aprofundeix en les experiències que catalans i xilens van patir a l'exili després de la Guerra Civil, i tracta de les històries dels descendents de l'alcalde de Barcelona a la II República Jaume Aiguader, la poetessa Montserrat Abelló i el seu fill i exsenador Miquel Bofill.

El projecte va néixer l'any 2009 després que els membres de l'agència de comunicació DeBoom Studio, fundada per Diego Meza, van conèixer la història dels Aiguader/Aguadé a l'exili xilè, a partir d'Amalá Saint-Pierre, néta de Cristián Aguadé.

Besnéta d'exiliats, Amalá Saint-Pierre Aguadé va néixer a París després que, al seu torn, la seva mare hagués fugit de Xile de la dictadura d'Augusto Pinochet. Després de viure també a Barcelona, Amalá va retornar finalment al país sud-americà.

En paral·lel discorre la història de l'exsenador d'Esquerra Republicana Miquel Bofill. Nascut a Xile per l'exili dels seus pares després de la Guerra Civil, Bofill va anar van conèixera viure a Catalunya quan Franco era viu. Però ell mateix es va haver d'exiliar a França per la dictadura i no va tornar fins al restabliment de la democràcia.

La projecció del documental dóna inici, a més, al cicle d'activitats en commemoració als 80 anys de l'inici de la Guerra Civil. L'acte està patrocinat pel Sistema de Bibliotecas de Providencia i La Cresta Producciones.