Imatge Pau Bori Sanz
Poesia valenciana a Sèrbia
per Pau Bori Sanz - Saturday, 28 May 2016, 12:40
 

Els poetes Pau Sif i Rubén Luzón són protagonistes de la desena edició del Festival Internacional de Poesia de Belgrad Trgni se que se celebra entre el 25 i el 30 de maig. Els dos poetes valencians reciten la seva poesia en actes conjunts amb els altres poetes convidats al Festival, provinents de Singapur, Àustria, Suècia, Polònia, Ucraïna i de diversos estats de l’antiga Iugoslàvia. Els poetes llegeixen en la llengua original i el públic disposa de les traduccions en serbi i anglès.

En una sessió especial dedicada a la poesia catalana Pau Sif (nom de ploma de l’antic lector de Zadar Pau Sanchis Ferrer)  i Rubén Luzón van presentar al públic del Festival la poesia catalana. Entre d’altres, vam poder escoltar poemes de March, Verdaguer, Salvat Papasseit i Estellés, tant en català com en la traducció sèrbia. Els dos poetes valencians també van expressar la seva visió del panorama poètic català actual i van compartir amb els assistents la seva recent experiència amb Edicions del Buc.

Tot i que els recitals són el plat fort, el Festival també inclou projeccions de documentals literaris,  exposicions, tertúlies poètiques i trobades d’escriptors. La participació de la poesia catalana al Festival Internacional de Belgrad s’emmarca dins el programa de commemoració dels deus anys del lectorat de català a la Universitat de Belgrad, que ha inclòs també una exposició sobre Ramon Llull i un concert de Roger Mas dedicat a Jacint Verdaguer.  

El Festival d'enguany està dedicat a un dels poetes serbis més rellevants del segle XX, Vaško Popa, alguns poemes del qual ha traduït al català Xavier Farré.