Imatge Laura Homs Vilà
Gira del documental "Què ens passa, valencians!?" pel sud d'Alemanya
per Laura Homs Vilà - Monday, 23 May 2016, 09:50
 

Aquest mes de maig Alina Moser ha canviat la bicicleta per l’avió, el tren i l’autobús per fer una ruta pel sud d’Alemanya i presentar el segon documental del qual és protagonista: “Què ens passa, valencians!?”. Després de l’èxit de la gira del 2013 (en què va presentar el primer documental: “Són bojos, aquests catalans!?”), en aquesta ocasió Moser ha visitat sis universitats. Amb aquesta segona gira, la protagonista ha tingut l’oportunitat d’explicar als estudiants de català, i al públic que s’hi ha sumat en cada ocasió, com ha estat l’experiència de gravar aquest documental i com veu la situació del català al País Valencià. Voleu saber com ha anat a cada universitat? Les lectores ens ho expliquen!

 

Freiburg – dilluns, 9 de maig

Alina Moser va començar la ruta pel seu país natal a Freiburg, escollint el tren com a mitjà de transport. Aprofitant el context del cicle de cinema del Departament de Romàniques que ja fa tres semestres que organitzem plegats els lectorals d’espanyol, portuguès, català i l’associació d’estudiants, vam convidar l’Alina per a presentar el documental. Van aplegar-se un total de 20 espectadors, entre els quals hi havia estudiants de cursos de llengua i/o cultura catalana, espanyol, o altres llengües romàniques, així com també alguns representats de la comunitat catalana a la capital de la Selva Negra. Abans de la projecció vam fer una petita introducció a la situació sociolingüística del valencià i després es va produir un animat diàleg entre espectadors, protagonista i professora, que es va allargar fins tard i del qual van sortir reflexions molt interessants. (Anna Subarroca)

 

Konstanz – dimarts, 10 de maig

A Konstanz van venir unes 40 persones, incloent el cap del departament de lingüística. Al principi vam fer una petita introducció-context perquè tinguessin alguna idea de la situació al País Valencià. També els vam parlar del canvi en la política lingüística, i vam posar el petit vídeo “Orgull de ser valencians”. Després de la projecció del documental vam obrir una ronda de comentaris i preguntes, que va estar marcada d'un to força polític ja que alguns dels assistents eren valencians, i això ens va donar peu a trencar i desmentir alguns mites i tòpics, com per exemple “Per què li diem País Valencià si no és un país?”, pregunta a la qual l'Alina va contestar de forma excel·lent. Vam comparar una mica la situació dels dialectes a Alemanya amb la situació del català al País Valencià, i algun alumne va explicar la seva experiència amb situacions similars en altres països. (Francina Massana)

 

Tübingen – dimecres, 11 de maig

El tercer dia de la gira, la nostra protagonista va arribar a Tübingen en autobús. Com que era d'hora i feia molt bon temps, va tenir l’oportunitat de fer un tastet de la ciutat.

A la projecció van assistir-hi unes 20 persones, entre les quals es van barrejar estudiants de català de la universitat, altres estudiants de Romanística que no havien tingut mai cap contacte amb el català i alguns docents. Abans de començar amb la projecció, la lectora de català va presentar breument la protagonista i ella va introduir breument la situació sociolingüística del català, posant especial èmfasi en la del País Valencià.

El documental va tenir molt bona acollida i va generar posteriorment un llarg i animat diàleg entre Alina Moser i el públic assistent. Van sorgir temes molt interessants, com per exemple la situació actual al País Valencià després del canvi de govern el 2015, l’experiència d’alguns assistents a l’Alguer o a les Illes Balears, així com també temes relacionats amb la gravació del documental. L’activitat va acabar allargant-se per l’intens diàleg que va generar i del qual vam quedar tots molt satisfets. (Laura Homs)

 

Mannheim – dijous, 12 de maig

A Mannheim, i coincidint amb la realització aquest semestre d’un curs sobre “Fonaments de la filologia catalana” impartit conjuntament pel Prof. Elton Prifti i per la lectora Anna Subarroca, vam organitzar una “Vetllada catalana”, a la qual van assistir unes 50 persones. Vam escalfar motors amb un taller de rumba catalana de la mà de Dani Landry, després vam veure el documental amb la posterior tertúlia amb Alina Moser, que és el segon cop que ens visitava. A continuació, vam poder degustar un pica-pica molt generós elaborat exclusivament pels alumnes. Hi va haver croquetes, pa amb tomàquet, truites de patates, coca de trempó mallorquina, crema catalana, flaó eivissenc i moltes altres coses delicioses. Per acabar, en Dani i l’Alina van cantar algunes rumbetes més i ens ho vam passar molt bé. Va ser una nit memorable. Aquí podeu veure més fotos: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1033235523425374.1073741844.459059627509636&type=3 (Anna Subarroca)

 

Saarbrücken – divendres, 13 de maig

El divendres 13 de maig, el “Was ist los mit uns, valencianer?” va arribar a la Universität des Saarlandes (Saarbrücken). Malgrat que la lectora de català estava gairebé sense veu a causa d'una laringitis, es van poder presentar tant el documentari com l'Alina. Durant la projecció, el públic es va mostrar ben atent i la quinzena llarga d'assistents va riure, es va sorprendre amb segons quines declaracions i va prendre bona nota d'alguns aspectes, cosa que va dinamitzar la discussió posterior. Es van fer preguntes i comentaris sobre aspectes de sociolingüística, de paisatge lingüístic, sobre les varietats geogràfiques del català i la intercomprensió entre parlants en comparació amb la situació de l'alemany o sobre l'evolució de la política lingüística valenciana durant els darrers mesos; la problemàtica de la manca de mitjans de comunicació propis i el desequilibri entre l'oferta i la demanda d'ensenyament escolar en valencià van despertar un interès especial i l'Alina Moser va matissar i aclarir alguns conceptes o idees preconcebudes i, alhora, va aportar algunes dades actualitzades al respecte que van acabar d'arrodonir un debat interessant i enriquidor. Esperem, doncs, que el projecte d'un documental sobre la situació de la llengua a les Illes puga tirar endavant per tal que aquesta trilogia no es quede coixa. (Maria Lacueva)

 

Frankfurt – dimarts, 17 de maig

Dimarts a la tarda l’Alina va tancar la seva gira per Alemanya a la Goethe-Universität. A la projecció van assistir-hi alumnes de català de la universitat i també hi van venir familiars de l’Alina, que van aprofitar que era a la seva ciutat natal, Frankfurt.

Després de veure la pel·lícula hi va haver un debat entre els assistents, que van mostrar molt d’interès per la situació de la llengua al País Valencià i per l’experiència de l’Alina. Així, durant aproximadament una hora, els alumnes van fer preguntes relacionades amb la situació lingüística del català i sobre el procés d’elaboració del documental. A més, van intercanviar sensacions a partir de les seves vivències personals. Per exemple, un estudiant colombià va destacar el valor del documental i va explicar que, després d’haver crescut a València i haver estat escolaritzat en castellà, havia començat a apreciar el català a Alemanya, on estudia aquesta llengua. Per a algunes persones va ser una possibilitat de descobrir una realitat desconeguda i a altres els va permetre reflexionar-hi. Tots els assistents, però, vam quedar molt contents amb la visita de l’Alina. (Núria Valls)

--------------------

Us deixem algunes fotos seleccionades dels actes. Si en voleu veure més, podeu fer-ho en el següent enllaç del Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=hp3FH3zmJt4&feature=youtu.be.

Per acabar, voldria destacar que tant les lectores com Alina Moser hem quedat molt satisfetes de la gran acollida que ha tingut aquesta gira.


 
Re: Gira del documental "Què ens passa, valencians!?" pel sud d'Alemanya per Maria Lacueva Lorenz - Monday, 23 May 2016, 10:37