Imatge Anna Laribal
Sant Jordi a la Universitat de Maynooth (Irlanda) amb Joan Dausà
per Anna Laribal - Friday, 6 May 2016, 15:21
 
Ja fa 7 anys que a la Universitat de Maynooth celebrem la diada de Sant Jordi, intentant celebrar una primavera catalana que malauradament no tenim. Enguany ens hem engrescat i la celebració ha estat sonada i de pel·lícula. Mai millor dit!

Coincidint amb el tancament del I Cicle de Cinema Català celebrat en aquesta Universitat des del mes d'octubre, el passat dimecres 27 d'abril ens vam vestir de gala per veure la recent estrenada pel·lícula "Barcelona, nit d'hivern" presentada per l’actor i músic Joan Dausà. Posteriorment, vam obrir un debat i els assistents van poder comentar i compartir les seves impressions. Vam poder preguntar-li al cantant quin és el procés que segueix a l’hora d’escriure una cançó i, molt amablement, ens va confessar el secret de la seva música.

L’endemà, dijous 28 d’abril, vam celebrar Sant Jordi venent llibres i roses a la Universitat. Els estudiants de català han estat traduint poemes de Ramon Llull, Vicent Andrés i Estellés, Maria Àngels Anglada i Josep Palau i Fabre; i els van convertir en bonics punts de llibre que regalaran als transeünts de la Universitat per tal de difondre la literatura catalana. Durant la diada, els estudiants de català van participar a la Viquimarató ‘Qui té por de Ramon Llull?’, tot traduint a l’anglès alguns continguts sobre l’obra de Ramon Llull. A la tarda, vam tancar la celebració amb un concert en directe de Joan Dausà. Va interpretar a la guitarra i a l’harmònica temes dels seus àlbums com també alguna altra sorpresa per al públic irlandès: juntament amb alguns estudiants de català, va oferir una versió catalana de la coneguda Galway Girl. Va ser un especial final de festa que va fer molt feliços els catalans que vivim lluny de casa i els amfitrions irlandesos que van poder sentir cançons en català i alhora entendre aquelles que va interpretar en anglès per primera vegada. Posteriorment, els estudiants van organitzar una competició cultural brindada amb una copa de vi.

Aquestes activitats van estar obertes a una setentena de persones, entre estudiants i professors de la Universitat com també a catalans i amics que viuen a Irlanda.

L’organització i celebració d’aquestes activitats han estat possibles gràcies a l’ajut de l’Institut Ramon Llull, del departament d’Espanyol de Maynooth University, de l’associació d’estudiants Mundo Latino i de la productora Cameo.

Aquells qui no van poder gaudir de la música de Joan Dausà van acostar-se al pub Dublinès Stag’s Head el passat dissabte 30 d’abril on s’oferia un segon concert com a part d’aquesta gira internacional. Aquesta activitat va ser organitzada pel Casal Català d’Irlanda – Catalan Council com a celebració especial de Sant Jordi en la qual vam intercanviar llibres i conèixer catalans nouvinguts a l’illa maragda.

Comparteixo amb vosaltres algunes fotografies d’aquests dies tan intensos.