Imatge Moisès Llopis
Sant Jordi i Viquimarató a Santiago de Xile
per Moisès Llopis - Tuesday, 26 April 2016, 15:44
 

El passat dijous 21 d’abril, vespra de la vespra de la Diada de Sant Jordi, vam celebrar el dia de l’amor i del llibre per a la cultura catalana a Santiago de Xile. L’acte, que va tenir lloc a la Pontificia Universidad Católica de Chile, va consistir en una lectura de fragments d’obres literàries xilenes, catalanes i iberoamericanes. Fins i tot, vam tenir un poema de creació personal!. A més, i com que cal endolcir la tardor austral, cada alumne va rebre un alfajor decorat amb un motiu santjordià: el cavaller, la rosa, el drac o la princesa. 

L’alfajor (ametllat en català) és un dolç d’origen àrab provinent d’Andalusia que està present en pràcticament tota la rebosteria llatinoamericana. Consisteix en l’elaboració de dues galetes unides tradicionalment per chancaca (una pasta de sucre de canya i mel que, a més, s’hi afegeixen altres espècies com canyella, claus d’olor) o manjar (variant caramelitzada de llet). Els nostres, coberts amb xocolata i farcits de manjar, han estat elaborats de manera artesanal per Gabriela Espinosa, una jove xilena que va descobrir l’estima i el gust que cal per fer-los en un taller de cuina a l’Escuela Especial Nuevo Mundo de Ñuñoa i, així, gràcies al suport dels seus pares i de les seues germanes, s’ha convertit en una cuinera excel·lent d’aquests dolços típics. 

Però, a més, amb aquests grups ja formats de 4 persones gràcies als motius dels alfajores, l’ocasió també va servir per dur a terme la nostra sessió de “Viquimarató: qui té por de Ramon LLull?”, en commemoració del 700é aniversari de la mort del filòsof, escriptor, pensador i creador de la llengua literària catalana. En el nostre cas, el joc l’alumnat va participar en un concurs de traducció d’alguns dels versos del Llibre d’amic e amat.

El mateix dissabte dia 23, l’Assemblea Nacional Catalana a Santiago de Xile i els Castellers de Lo Prado, juntament amb la resta d’associacions i agrupacions catalanes presents a Xile (APOC, Penya Barcelonista, Coral Catalunya...), van organitzar una jornada a la Sala Condell, per a celebrar la Diada de Sant Jordi amb una botifarrada i una actuació en streaming amb els Castellers d’Andorra i de Caldes de Montbui, en un sistema de rondes retransmès en directe a Xile i a Andorra. L’acte va agrupar vora 300 persones.

El dia següent, 24 d’abril, el Centre Català de Santiago de Xile organitzà una cerimònia religiosa a l’església de la Merced de Santiago i, posteriorment, un dinar.

 

 

[imatges de l'acte de dissabte de l'ANC Xile]

----

[CAST]

El pasado jueves 21 de abril, víspera de la víspera de la Diada de Sant Jordi, celebramos el día del amor y del libro para la cultura catalana en Santiago de Chile. El acto, que tuvo lugar en la Pontificia Universidad Católica de Chile, consistió en una lectura de fragmentos de obras literarias chilenas, catalanas e iberoamericana. ¡Hasta tuvimos un poema de creación personal!. Además, y como hacía falta endulzar el otoño austral, cada alumno recibió un alfajor decorado con un motivo de Sant Jordi: el caballero, la rosa, el dragón o la princesa. 

El alfajor (ametllat en catalán) es un dulce de origen árabe proveniente de Andalucía que está presente en prácticamente toda la repostería latinoamericana. Consiste en la elaboración de dos galletas unidas tradicionalmente por chancaca o manjar. Los nuestros, cubiertos con chocolate y rellenos de manjar, fueron elaborados de manera artesanal por Gabriela Espinosa, una joven chilena que descubrió el cariño y el gusto necesarios para hacerlos en un taller de cocina en la Escuela Especial Nuevo Mundo de Ñuñoa y así, gracias al apoyo de sus padres y de sus hermanas, se ha convertido en una cocinera excelente de estos dulces típicos.

Pero, además, con estos grupos ya formados de 4 personas gracias a los motivos de los alfajores, la ocasión también sirvió para llevar a término nuestra sesión de Viquimarató: qui té por de Ramon Llull?, en conmemoración del 700° aniversario de la muerte del filósofo, escritor, pensador y creador de la lengua literaria catalana. En nuestro caso, el alumnado participó en un concurso de traducción de algunos de los versos del Llibre d’amic e amat (Libro del amigo y del amado).

El mismo sábado día 23, la Assemblea Nacional Catalana en Santiago de Chile y los Castellers de Lo Prado, junto al resto de asociaciones y agrupaciones catalanas presentes a Chile (APOC, Penya Barcelonista…), organizaron una jornada a la Sala Condell para celebrar la Diada de Sant Jordi con una botifarrada y una actuación castellera  entre la colla chilena, la de Andorra y la de Caldes de Montbui, en un sistema de ronda transmitido en directo a Chile y a Andorra. El acto agrupó cerca de 300 personas.

El día siguiente, 24 de abril, el Centre Català de Santiago de Chile organizó una ceremonia religiosa en la iglesia de la Merced de Santiago y, posteriormente, un almuerzo.

 

[imágenes del acto del sábado de ANC Xile]