Imatge Pau Bori Sanz
Sèrbia commemora l’Any Llull amb una exposició de Jordi Plana Pey
per Pau Bori Sanz - Friday, 11 March 2016, 11:37
 

L’artista berguedà Jordi Plana Pey presenta aquests dies a Belgrad l’exposició Revertimini (Llull 365 +1) per commemorar el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull. El muntatge és una interpretació visual molt personal de la vida i l’obra d’aquest singular erudit que va il·luminar l’Europa medieval.

Revertimini [Esquenagirats] és fruit d’un període de reflexió de l’artista sobre la trajectòria de Llull i les dificultats que va tenir el seu projecte d’aconseguir la unitat de la humanitat sota el cristianisme. Les societats contemporànies, immerses en uns estils de vida consumistes i d’hedonisme banal, han girat també l’esquena a les problemàtiques i idees essencials plantejades per Llull.

Els 365 aforismes del Llibre d’amic e amat van servir d’inspiració per representar el món de Llull des d’una perspectiva actual amb 365 fotografies (+1) que il·lustren fins a quin punt l’home modern s’ha girat d’esquena a l’esperit lul·lià. El fet que els personatges fotografiats estiguin d’esquena també podria ser interpretat com a una actitud contemplativa, un altre dels pilars de l’obra lul·liana. La part audiovisual de l’exposició és una interpretació lliure de la música de l’època medieval.

Les imatges van acompanyades per una selecció d’aforismes morals del Llibre d’amic e amat, traduïts al serbi per Siniša Zdravković. L’exposició també compta amb un text divulgatiu sobre Ramon Llull a càrrec del comissari de l’Any Llull, Joan Santanach.

Revertimini s’emmarca dins el programa d’actes de celebració del desè aniversari del lectorat de català de l'Institut Ramon Llull a la Universitat de Belgrad, que també ha inclòs les actuacions i tallers de Roger Mas i La Troba Kung-Fú.

Llull al primer canal de la televisió sèrbia

L’exposició es va inaugurar el passat 3 de març al vespre i estarà oberta fins el proper 20 d’abril a la sala d’exposicions de l’Institut Cervantes de Belgrad. Adjunt trobareu el cartell de l’exposició. I aquí podeu veure el reportatge que en va fer el primer canal de la televisió pública sèrbia el dia de la inauguració (a partir del minut 5 del programa).