Imatge Pau Bori Sanz
Roger Mas interpreta Jacint Verdaguer a Belgrad
per Pau Bori Sanz - Monday, 7 March 2016, 12:36
 

El lectorat de català de la Universitat de Belgrad ha celebrat aquests dies el seu desè aniversari amb la presència del cantautor Roger Mas. Els dos plats principals de la commemoració han estat un seminari sobre Jacint Verdaguer a la Facultat de Filologia a càrrec de Mas, i un concert del cantautor solsoní a la sala Mikser House acompanyat per Xavier Guitó al piano i Arcadi Marcet al contrabaix.

En l’acte a la Universitat Roger Mas va apropar a l’alumnat de català la vida i l’obra de Verdaguer, acompanyat en tot moment per explicacions més musicals del compositor Xavier Guitó. En una primera part, Mas va relatar per què va decidir musicar poemes de Verdaguer, què és el que més el va interessar del poeta de Folgueroles, i com va acabar enamorant-se de la seva obra. A la segona part, els estudiants de la Universitat van recitar poemes de Verdaguer al serbi que havien traduït anteriorment a l'aula i, a continuació, Mas els va cantar en català. En aquests enllaç podeu veure un grup d’estudiants llegint la versió sèrbia de Plus Ultra de Verdaguer i aquí un petit fragment de la xerrada de Mas.

Al concert de l’endemà, Roger Mas, Xavier Guitó i Arcadi Marcet van interpretar diverses cançons de Verdaguer, com també d’altres peces del cantautor solsoní. El públic, entre el qual hi havia molts estudiants de català, va gaudir del concert, com podeu veure en aquest vídeo que recull el moment en què tota la sala canta Ella té un cel als ulls, peça guanyadora del premi Enderrock 2016 per votació popular a la millor cançó d’autor de l’any. Un altre dels moments àlgids del concert va ser quan el trio català va interpretar una cançó popular sèrbia, Moja mala nema mane, davant l’entusiasme del públic assistent.

Donació de llibres de Calders

Coincidint amb la seva visita a Belgrad, el contrabaix Arcadi Marcet, nét de l’escriptor Pere Calders, va fer una donació d’un lot de llibres del seu avi a la biblioteca del Departament d’Estudis Ibèrics de la Facultat de Filologia de la Universitat de Belgrad.

El concert i el seminari de Roger Mas, que han estat possibles gràcies a un ajut de l’Institut Ramon Llull, s’emmarquen dins els actes de commemoració dels deu anys de docència d’estudis catalans a la Universitat de Belgrad, que van començar l’abril passat amb un concert i un taller de rumba catalana de La Troba Kung-Fú i inclouen també una exposició a càrrec del fotògraf Jordi Plana Pey per celebrar l’Any Llull.