Imatge Magadalena Llorca
ACTE ACADÈMIC EN COMMEMORACIÓ DE L’ANY LLULL A LA UNIVERSIDADE DE LISBOA
per Magadalena Llorca - Monday, 25 January 2016, 13:15
 

El passat dilluns 18 de gener a les sis de la tarda, a la Sala Noble del Rectorat de la Universidade de Lisboa, va tenir lloc un acte acadèmic co-organitzat per la Universitat de Lisboa i l’Institut Ramon Llull que donava inici als actes de l’Any Llull que se celebren a l’exterior.

António Feijó, vicerector de la Universidade de Lisboa, que acull el lectorat de català, va presidir l’acte, en el qual també vam poder escoltar els parlaments de Paulo Farmhouse Alberto, degà de la Facultat de Lletres; Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull; Ayres do Nascimento, medievalista i catedràtic de la Facultat de Lletres, que va fer un repàs a la vida i obra de Llull; així com també Luisa Costa Gomes, escriptora i autora de Vida de Ramón (una biografia novel·lada de Llull, publicada el 1991 per l’editorial Dom Quixote), la qual ens va transmetre la seua passió per l’autor mallorquí.

A més, durant l’acte també es va llegir, ara en català, ara en portuguès, una tria de versicles del Llibre d’amic e amat, l’obra més traduïda i coneguda de Ramon Llull. Els lectors portuguesos foren: Hélder Costa, promotor cultural i director de “A Barraca”; Cuca Roseta, fadista i José Jorge Letria, President de la Sociedade Portuguesa de Autores. Per la seua banda, els catalans que llegiren Llull foren: Lourdes Hill, coordinadora de l’Òrgan Operacional del programa “Portugal Sou Eu”; Ramon Font, delegat de la Generalitat de Catalunya a Portugal i Magdalena Llorca, lectora de català a la Universidade de Lisboa.

Finalment, els discursos es van tancar amb un breu vídeo de producció pròpia d’IB3:“Ramon Llull”, que resumia l’essència de la sèrie de sis capítols que ha ideat la Televisió de les Illes Balears per tal de situar la figura de Ramon Llull i donar-la a conèixer.

Quan hagué acabat l’acte, hi hagué un cava d’honor, que va ser l’ocasió perfecta perquè els oradors i el nombrós públic assistent, prop de dues-centes persones, compartiren detalls sobre la conferència i també sobre altres temes relacionats amb la catalanística i Portugal.

 

En els enllaços següents podeu trobar notícies de diferents mitjans de comunicació portuguesos que es feien ressò de l’acte en homenatge a Llull a la Universidade de Lisboa:

  • RTP, Rádio e Televisão de Portugal: “Lisboa abre hoje comemorações internacionais dos 700 anos da morte de Ramón Llull.”

http://www.rtp.pt/noticias/cultura/lisboa-abre-hoje-comemoracoes-internacionais-dos-700-anos-da-morte-de-ramon-llull_n888965

  • Diário Público: “Ramon Llull evocado na Reitoria de Lisboa. Sessão dedicada a um dos mais notáveis intelectuais europeus da Idade Média realiza-se esta segunda-feira, às 18h, no Salão Nobre da Reitoria.”

https://www.publico.pt/culturaipsilon/noticia/ramon-llull-evocado-a-18-de-janeiro-na-reitoria-de-lisboa-1720541

  • Correio da manhã: “Lisboa abre comemorações da morte de Ramón Llull. Primeiro ato que celebra o Ano Llull fora de Espanha.”

http://www.cmjornal.xl.pt/cm_ao_minuto/detalhe/lisboa_abre_comemoracoes_internacionais_dos_700_anos_da_morte_de_ramon_llull.html