Imatge Andratx Badia Escolà
Homenatge a Lluís Companys en motiu del 75è aniversari del seu afusellament
per Andratx Badia Escolà - Monday, 28 December 2015, 18:54
 

L’Àrea de Filologia Catalana de la Universitat de Santiago de Compostel·la va organitzar, amb el suport de l’Institut Ramon Llull, un homenatge a Lluís Companys, l’últim president de la Generalitat republicana, afusellat la nit del 15 d’octubre de 1940 després de ser capturat a França per la Gestapo i lliurat al règim franquista. L’acte es va dividir en dues jornades que van tindre lloc els dies 3 i 10 de desembre, respectivament, a les set del vespre a la Sala d’Actes de la Facultat de Filosofia.

Els objectius eren tant aproximar al públic gallec la vida i la trajectòria de Companys com aprofundir-hi des d’un punt de vista divulgatiu, tenint en compte també els últims descobriments que s’han fet, amb la idea de motivar la reflexió sobre la importància de la memòria històrica. Per aquest motiu, es va decidir organitzar les dues sessions en format de cinefòrum amb una presentació de cada pel·lícula i una dissertació inicial per part d’experts en aquest àmbit. La programació, a més a més, va seguir la cronologia vital de Companys i les projeccions es van fer en versió original subtitulada al castellà.

En la primera sessió, el dijous 3 de desembre, el protagonista va ser el llargmetratge 14 d’abril: Macià contra Companys (2011), dirigit per Manuel Huerga. Es tracta d’un fals documental ambientat un any després de la proclamació de la República Catalana, quan Francesc Macià és el president de la Generalitat i Lluís Companys el responsable de la minoria catalana a les Corts espanyoles. La presentació inicial va anar a càrrec de Toni Soler, el guionista de la pel·lícula i autor de la novel·la homònima. Durant el col·loqui final, que va comptar amb una participació molt alta del públic, els assistents es van interessar pels paral·lelismes entre el període històric de la pel·lícula i la situació actual a Catalunya, aportacions que es van fer des del punt de vista de la situació nacional de Galícia. D’altra banda, també hi ha haver força intervencions a propòsit del Polònia, programa que a Galícia té un seguiment gens menyspreable, fins al punt que Toni Soler va desvelar un dels gags d’última hora del capítol que s’emetia aquell vespre a propòsit de la carta que havia publicat David Fernàndez. Més d’una persona li va traslladar la necessitat de fer un programa similar en clau gallega.

Presentació a càrrec de Toni Soler

L'Àrea de Català amb Toni Soler

La segona sessió, el dijous 10 de desembre, va girar al voltant de 13 dies d’octubre (2015), pel·lícula dirigida per Carles Marques-Marcet. Es tracta de l’última pel·lícula produïda sobre Lluís Companys, estrenada el mes de setembre a TV3, centrada en els seus últims dies, quan espera al Castell de Montjuïc el judici que l’ha de condemnar a mort, un final tràgic ja dictat que ell afronta amb les seues circumstàncies, les seues pors i les seues contradiccions. El presentador i conductor del debat final va ser, aquesta vegada, Lourenzo Fernández Prieto, Catedràtic d’Història Contemporània de la USC, expert en temes de memòria històrica i director del Projecte Interuniversitari Nomes e Voces. En el moment del col·loqui, un cop més les preguntes i les reflexions del públic van generar una conversa molt interessant que va posar de manifest l’interès que suscita el cas de Lluís Companys fora de Catalunya i dels Països Catalans. Tant és així que, des de l’Àrea de Filologia Catalana, ja s’està treballant per poder tornar a projectar a Galícia en un futur immediat Companys, procés a Catalunya (1979), dirigida per Josep Maria Forn.

Lourenzo Fernández Prieto presenta '13 dies d'octubre'

Imatge de la segona sessió sobre '13 dies d'octubre'

Finalment, un dels aspectes més positius a destacar és la bona acollida que va tindre aquesta iniciativa. A banda de les felicitacions rebudes, en cadascuna de les sessions van participar-hi unes vint-i-cinc persones, la qual cosa anima a seguir treballant en aquesta línia.

Cartell de l'acte