Imatge Pau Bori Sanz
L’Any Llull arriba a la Universitat de Belgrad
per Pau Bori Sanz - Friday, 11 December 2015, 20:33
 

El lectorat de català de la Facultat de Filologia de Belgrad s’ha volgut sumar aquesta setmana al començament de l’Any Llull, un programa d'actes que pretén commemorar el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull. La celebració va començar oficialment el passat 30 de novembre i s’acabarà el novembre de 2016.

En el marc d’aquesta commemoració, Siniša Zdravkovi?, reconegut traductor de Llull al serbi, va impartir una conferència a la Universitat de Belgrad per apropar els temps, l’obra i la figura de Llull a l’alumnat de segon any d’estudis catalans.

En la primera part de la conferència, Zdravkovi? va esbossar el context històric de Llull: les conseqüències de la batalla de Muret (1213), la influència musulmana medieval a la Península Ibèrica i la conquesta catalana de Mallorca (1229). Després, es va centrar en la figura de ‘Ramon lo foll’, explicant algunes anècdotes de la seva joventut desordena i vida cortesana fins que, als trenta anys, va sofrir una ‘transformació’ que el va dur a abandonar la vida mundana i dedicar-se a l’estudi, l’espiritualitat i la predicació. La darrera part de la conferència va servir per presentar breument algunes de les obres catalanes del savi mallorquí. Com a colofó de l’acte, Zdravkovi? va llegir un petit fragment del Llibre d’amic e amat, titulat en la seva traducció al serbi Knjiga o priatelju i voljenom.