Imatge Moisès Llopis
Santiago de Xile entonarà per primera vegada el Cant de la Sibil·la
per Moisès Llopis - Tuesday, 24 November 2015, 16:48
 

El proper dia 15 de desembre, a les 19.30h, i a la Basílica del Perpetuo Socorro de Santiago de Xile, la Coral Catalunya i l'orquestra juvenil de Lo Prado tindrà lloc la primera representació del Cant de la Sibil·la del continent americà i, juntament amb la de Brussel·les, serà la primera vegada també que el cant gregorià de la cultura catalana travessa els límits de les seves fronteres. 

La Coral Catalunya de Santiago de Xile va néixer l'any 2001, gràcies a l'exdirectora de l'antic "Orfeó Català", Concepción Martorell López, i la gran majoria dels exintegrants d'aquesta agrupació coral. L'objectiu de formar aquest nou cor va ser per difondre la música, la cultura i els costums catalans, tant a Xile com a l'estranger, així com mantenir una gran amistat i una agradable convivència entre els seus integrants. En aquest context, i durant catorze anys de trajectòria, la Coral Cataluya ha participat en celebracions religioses, concerts i trobades corals de tota mena, així com també en festivals corals organitzats per FEDECOR (Federación de Coros de Chile) i per ALACC (Asociación Latino Americana del Canto Coral). Ha gravat 4 CDs, amb música xilena i catalana i també ha organitzat dos Festivales de Coros de Colonias Residentes en Chile (2002 i 2011), així com esdeveniments audiovisuals sobre Catalunya y la música catalana a Xile. Actualment realitza els seus assajos al col·legi Kent School, a Providencia (Santiago), i el seu repertori abraça música religiosa, popular, clàssica i folklòrica, tant catalana com xilena, en diferents idiomes.

Concepción Martorell López, soprano i professora d'educació músical, està titulada a la Pontificia Universidad Católica de Chile, llicenciada en Educació per la Universidad Educares amb un magíster en Educació amb menció en Psicopedagogia a la Universitat de Sherbrooke (Canadà). A més, fou directora de la carrera d'Educació Musical de la Universidad Nacional Andrés Bello durant 15 anys.

En direcció coral, fou deixeble del mestre Guido Minoletti a Xile i del mestre Enric Ribó, a Barcelona. Fou directora musical del cor de nens i nenes del Santiago College durant 24 anys i va dirigir durant 19 anys l'Orfeó Català de Santiago de Xile, amb qui va realitzar quatre gires per Catalunya i Europa. Durant 14 anys, dirigeix la Coral Catalunya, conjunt amb el qual ha realitzat quatre gires per Argentina i l'Ecuador, a més de recitals en diferents ciutats de Xile.

Cándido Chedas, director de l'Orquesta Juvenil Lo Prado, va néixer a l'Estat espanyol l'any 1967. És professor d'Arts Escèniques i Musicals, Música de Cambra i Orquestra, impartint classes al Conservatorio Superior de Música Estatal. Va realitzar estudis de perfeccionament orquestral a la Universidad Internacional Menéndez Pelayo, a la Universidad de Pescara (Italia) y al Conservatorio de Viena (Àustria). A més, fou becat per la Joven Orquesta Nacional de España, el Festival Internacional de Riva del Garda i pel govern d'Àustria.

Entre les seves presentacions cal destacar la del Kaleidoscop der Nationen, a Viena, i el Festival Internacional de Teatro de Porto, representant Espanya, així com a les cerimònies inaugurals dels Jocs Olímpics de Barcelona i a l'Exposición Universal de Sevilla. Com a professional va formar part de l'Orquesta Sinfónica de Oporto, RTV de Kiev i de l'Orquesta de las Naciones (formada por una sel·lecció de músics europeus). Actualment, dirigeix els projectes musicals de las comunes de Lo Prado i Independencia.

La representació del Cant de la Sibil·la a Santiago de Xile ha estat possible gràcies a una col·laboració de totes les organitzacions i associacions de caràcter català a Xile i, més concretament, al treball conjunt de l'APOC (Associació de Professionals d'Origen Català), l'Institut Ramon Llull, a través del seu lectorat, la Coral Catalunya, i el filòleg Sergi Gómez i Soler.