Imatge Gemma Gil Costa
L’International Festival of Authors IFOA de Toronto convida 8 autors catalans en un focus especial
per Gemma Gil Costa - Wednesday, 7 October 2015, 14:06
 

L’International Festival of Authors IFOA de Toronto convida 8 autors catalans en un focus especial

L’International Festival of Authors (IFOA) de Toronto, que se celebra del 22 d’octubre a l’1 de novembre, ha programat en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull un focus dedicat a la literatura catalana. Per aquest motiu, vuit autors en català participaran en diverses de les activitats que se celebraran en el marc d’aquest festival. Es tracta d’Anna Aguilar-Amat, Flavia Company, Marc Pastor, Jordi Puntí, Toni Sala, Martí Sales, Francesc Serés i Teresa Solana, que participaran en un seguit de lectures, taules rodones, entrevistes i actes especials juntament amb autors canadencs i d’arreu del món.

El director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, ha recordat que “el 2014 l’anglès ha estat la segona llengua de destinació pel que fa a les traduccions de literatura catalana i, en relació amb  aquest fet, ens va semblar que IFOA era una excel·lent plataforma per poder-hi fer un focus de literatura catalana contemporània, del tot relacionada amb els autors i obres que recentment s’han traduït a l’anglès”.

El cap de l’Àrea de Literatura i Pensament, Josep-Anton Fernàndez, ha assenyalat que aquest és “un dels festivals més importants d’Amèrica del Nord” i ha avançat que el programa “és molt dens i molt ric i inclou una tria d’autors feta conjuntament amb el festival”.

En aquest sentit, ha destacat un acte especialment dedicat als escriptors en llengua catalana batejat amb el nom ‘Meet the Catalans’, en el qual els vuit autors convidats llegiran fragments dels seus darrers llibres mentre el públic gaudeix d’un tast gastronòmic i un acompanyament musical.

També destaquen els actes ‘Death in Translation’, on Sara Blaedel (Dinamarca) i Ovidia Yu (Singapur) conversaran amb els autors de novel·la negra Marc Pastor i Teresa Solana sobre els seus darrers treballs, i ‘Translating Catalan Culture’, un debat entre els escriptors catalans Flavia Company, Jordi Puntí i Martí Sales amb la traductora Elisabeth Ràfols i l'editor Jay Miller sobre la traducció a la literatura catalana contemporània.

L’International Festival of Authors de Toronto va néixer l’any 1974 i des de llavors ha acollit uns 8.500 escriptors de més de 100 països, inclosos 21 Premis Nobel. El seu propòsit és promoure la cultura canadenca i servir d’aparador de la producció literària d’altres països.

 

PROGRAMA

DIMECRES 21 D’OCTUBRE

19h * IFOA Woodstock

Knox Presbyterian Church

Lauren B. Davis, Farzana Doctor, Terry Fallis i Martí Sales llegeixen fragments dels seus darrers treballs a The Knox Presbyterian Church. En acabar hi haurà torn de preguntes i respostes amb participació del públic.

 

 DIVENDRES 23 D’OCTUBRE

19.30h * International Crime Watch

Taula rodona

Studio Theatre

Sara Blaedel, Paul Cleave, Denise Mina i Marc Pastor parlen sobre les seves darreres novel·les de crim.

 

20.30h * Meet the Catalans

Pub Hub

IFOA organitza un acte especialment dedicat als autors catalans. Anna Aguilar-Amat, Flavia Company, Marc Pastor, Jordi Puntí, Toni Sala, Martí Sales, Francesc Serés i Teresa Solana llegiran fragments dels seus darrers llibres mentre el públic gaudeix de menjar català acompanyat d’una actuació musical.

El periodista Bert Archer actuarà com a mestre de cerimònies.

 

DISSABTE 24 D’OCTUBRE

12h * Lectura: Catozzella, Company, Kakuta, Lennox, Pires i Reinhardt

Author appearance, Reading: IFOA

Brigantine Room

Giuseppe Catozzella, Flavia Company, Mitsuyo Kakuta, Matt Lennox, Jacinto Lucas Pires i Eric Reinhardt llegiran fragments dels seus treballs.

12h * Behind the Story

Pub Hub

Trobada amb els autors de ficció Lauren B. Davis, William Deverell, Denise Mina, Jordi Puntí i Ovidia Yu. Tots ells conversaran fent un cafè amb la reconeguda Toronto Star Deborah Dundas.

 

14h* Translating Catalan Culture

Brigantine Room

Flavia Company, Jordi Puntí i Martí Sales conversaran amb la traductora canadenca Elisabet Ràfols i amb Jay Millar, editor de BookThug, per parlar de traducció a la literatura catalana contemporània.

 

16h * Death in Translation

Lakeside Terrace

Sara Blaedel, Marc Pastor, Teresa Solana i Ovidia Yu conversaran sobre les seves darreres novel·les de misteris i assassinats. Els quatre brillants autors internacionals acosten al públic canadenc les seves trepidants novel·les d’assassinats. No us perdeu la seva conversa sobre aquest gènere i la traducció moderada per Susan Glickman.

 

19.30h * Scream 1

Brigantine Room

Els autors Giles Blunt, Paul Cleave, William Deverell, Mitsuyo Kakuta, Jacinto Lucas Pires, Benjamin Percy, Toni Sala i Francesc Serés compartiran taula. Brian Francis serà el moderador.

 

DIUMENGE 25 D’OCTUBRE

14h * Language’s Edge: Poetry in Translation

Studio Theatre

Els poetes Anna Aguilar-Amat, Oana Avasilichioaei, Erín Moure and Martí Sales compartiran els seus darrers treballs.

Quatre poetes de llarga trajectòria debaten sobre l’art de traduir poesia i com mantenir l’estil, el ritme i el significat en el procés.

 

 DIMARTS 27 D’OCTUBRE

20.30h *A Celebration of BookThug

Pub Hub

Es diu que la festa de Book Thug és la festa literària a la qual tothom vol ser. Celebrant aventures literàries des del 2004, Book Thug és reconeguda pels seus treballs contemporanis i compromesos en la ficció, la poesia, el drama i la traducció, tant pels autors consolidats com pels emergents, ja siguin de Canadà com de la resta del món.

IFOA es complau en celebrar amb Book Thug un esdeveniment especial per a la premsa amb lectures i debats on participaran Kate Hargreaves, Martí Sales, Mike Steeves, Jess Taylor i Liz Worth. Emily M. Keeler moderarà la trobada.

 

Font:

Comunicació- Institut Ramon Llull