Imatge Moisès Llopis
Santiago de Xile celebra la primera Festa Estellés
per Moisès Llopis - Monday, 14 September 2015, 16:39
 

Cartell de la Festa Estellés de Santiago de Xile

 

L'Agrupació de Professionals d'Origen Català (APOC) va voler aprofitar el recent nomenament de l'artista catalana Roser Bru com a Premio Nacional de las Artes de Chile 2015 per a rendir-li un homenatge ben merescut i, a més, juntament amb el taller literari Joan Brossa, organitzar la primera Festa Estellés d'Amèrica del Sud. L'acte, que es va celebrar al restaurant del Centre Català de Santiago de Xile va reunir vora 40 persones i va comptar amb la presència del president de l'APOC, Luís Romero, la seva junta directiva i els seus socis, així com del president del Centre Català, Sigfrid Grimau, i la participació del PEN Club de Chile, amb l'assistència de la presidenta, Blanca del Río Vergara i alguns dels seus membres.

Per iniciativa de Josep Lozano i amb el suport de diverses entitats del País Valencià se celebrarà la primera edició de la  Festa Estelles, un homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924 – València, 1993), que tindrà lloc el dia 4 de setembre, data de naixement del poeta, o al voltant d’aquesta data. Aquesta Festa Estellés s’inspira en la celebració escocesa que cada 25 de gener es fa per commemorar la data del natalici del poeta Robert Burns (1759-1796). En l'acte poètic celebrat a Santiago de Xile, a més dels poemes del poeta valencià, s'hi van llegir i hi van participar els poetes Juan Enrique Piedrabuena, Germán Rojas, Jorge Ragal, Theodoro Alssaca i Jordi Lloret Pacheco, entre d'altres.

A l'acte poètic, organitzat pel taller literari Joan Brossa, també hi van voler assistir personalitats com el Premio Nacional de Literatura 2000 de Chile Raúl Zurita, la presidenta del Círculo de Escritores Vª Región Maritza Barreto i el director del Departamento de Estudios Humanísticos de la Universidad Técnica Federico Santa María de Valparaíso Juan Gonzalo Ayala.

La Festa Estellés de Santiago de Xile, celebrada el passat dissabte 12 de setembre, és la primera que se celebra a la capital austral i també la primera del continent americà.