Imatge Anna  Subarroca Admetlla
Judit Neddermann canta tot el que ha vist per Alemanya
per Anna Subarroca Admetlla - Monday, 22 June 2015, 23:13
 

Sembla impossible que amb només 24 anys ja hagi vist tantes coses... i hagi trobat la manera de transmetre-les cantant!

Sembla impossible que amb el seu somriure innocent, el seu cognom d’origen frisó i la seva aparença delicada i viva gestualitat, viatjant molt quilòmetres sola i carregant maleta, guitarra i pandero... pugui arribar a la següent destinació amb prou energia per a començar a cantar amb aquesta veu especial (que s’està convertint en el seu segell d’identitat) i sigui capaç de captivar l’audiència i fer-los cantar! Sembla impossible. Però durant dues setmanes ho ha aconseguit en cada un dels concerts a Alemanya. Aquí podeu veure'n un .

La gira va començar el dia 28 de maig a Mannheim, on abraçada per les parets del palau barroc, Neddermann va trencar el gel davant el públic alemany. Es tractava de la sessió de clausura del semestre i davant d’uns 25 assistents, estudiants de català, dels cursos de cultura catalana i alguns professors, ens va parlar del procés creatiu de les cançons del seu primer disc i l’experiència de posar música a poemes mentre anava interpretant les cançons. Al final, alguns estudiants van aprofitar per a fer algunes preguntes i vam acabar amb un diàleg familiar i signant els primers CD en territori alemany. (Anna Subarroca)

La Universitat de Constança va acollir la cantautora Judit Neddermann en el segon dia de la seva gira per Alemanya, en què ha presentat el seu primer àlbum en solitari. La jove cantant va compartir amb el públic les seves vivències personals i el seu procés de creació de cançons davant d’unes quaranta persones, la majoria alumnes de l’assignatura d’Introducció a la cultura catalana. El públic va participar activament, cantant i fent preguntes, i fins i tot la lectora de català i cultura catalana de la Universitat de Constança va acompanyar Neddermann al micròfon en el single de l’àlbum “El fugitiu”, un poema de Miquel Martí i Pol. (Francina Massana)

El diumenge dia 31, la Judit va oferir un concert gairebé privat en la petita sala Curubar de Mannheim. El català Ruben Mesado va acompanyar la Judit amb el violí, el propietari turc del local, en Mostafa, va tocar la darbuka en una cançó i al final, l’alumne basc de català, Eñaut, va cantar en duet amb la Judit l’himne de Mikel Laboa Txoria txori.Tot plegat, una delícia, com un somni on amics i alumnes van treure a la llum les seves millors qualitats musicals. (Anna Subarroca) .

L’endemà, l’artista catalana va posar alegria i calidesa al dilluns plujós amb què ens vam despertar a Heidelberg. Durant una mica més d’hora i mitja, la cantant va presentar diverses cançons, va explicar-ne detalls i va animar tothom a cantar. Després va conversar amb els assistents i amb la quinzena d’estudiants que hi havia i va parlar, entre d’altres, de la seva trajectòria com a artista i de la importància que els catalans donem a la nostra llengua. Tot seguit va vendre i dedicar uns quants CD. Va ser una activitat molt bonica i especial i els estudiants en van fer un balanç altament positiu. (Núria Valls)

Guten Abend! Entschuldigung, ich spreche kein Deutsch. Danke für das Kommen. Ich bin sehr glücklich, hier zu sein. Danke schön! Judit va posar-se el públic a la butxaca d’aquesta manera. Unes 200 persones van assistir la festa del Seminari de Romàniques, organitzada per l’associació d’estudiants i on va haver-hi també un breu taller de tango, flamenc i un duet format per dos estudiants que van cantar en diverses llengües romàniques. Sense cap mena de dubte, Neddermann va ser l’estrella de la nit, va aconseguir un silenci absolut i fer-nos posar a tots la pell de gallina amb la versió a capella de Alfonsina y el mar. Va gaudir també de l’acompanyament al violí de l’estudiant de català, Mariann Grunenwald. Aquí teniu unes fotos espectaculars de Gerson Pomari.

A Tubinga vam poder gaudir del concert de la cantant convidada al Brechtbautheater, el teatre de la universitat. Hi van assistir entre trenta i trenta-cinc persones i tothom en va sortir molt content i animat. Després de la ronda de preguntes i que el públic reclamés una cançó més (a crits de “una altra, una altra” barrejats amb “Zugabe”), la Judit ens va oferir una versió de “Per Sant Joan”, de Joan Manuel Serrat. La cantant també ens va confessar l’enginyós títol del seu segon àlbum: “Un segon”. (Laura Homs)

El 8 de juny la cantautora va ser a la RUB en el marc de la Internationale Woche en motiu del 50è aniversari de la universitat . En la seva xerrada “Musicar poemes” va explicar i exemplificar en viva veu el procés de traduir al llenguatge musical els poemes de Joan Sales, Miquel Martí Pol i Anna Tobias, que els estudiants de català havien traduït prèviament. Els estudiants del Proseminar “Art, cultura popular i espectacle: fronteres i complementarietats” van xerrar amb la Judit sobre el paper de la cançó com a element «vulgaritzador» de la poesia i del llegat literari català en general. De fet, algun estudiant va trobar a falta el compromís dels cantants pop alemanys contemporanis a l’hora de popularitzar aquest gènere a través d’un art de difusió popular com és la música, per bé que en l’etapa de la RDA la cançó havia exercit una funció reivindicativa, un fenomen similar a la Nova Cançó. La Judit Neddermann va treure fusta al fet de cantar en català i de musicar poemes de poetes catalans, un fet que no es deu a cap tipus de militància, sinó reflex de la normalitat de què gaudeix la llengua catalana i de la llibertat de la cantautora de poder expressar-se en diferents llengües i beure d’una gran varietat de llenguatges i estils musicals. Al vespre, la Judit Neddermann va presentar el seu disc Tot el que he vist en un concert al Kulturcafé de la RUB amb molt bona afluència d’estudiants i de públic en general. Els assistents al concert van veure’s arrossegats per la simpatia irresistible de la Judit a cantar les tornades d’unes quantes cançons. Tothom va vibrar amb l’energia i la capacitat vocal de la Judit Neddermann. (Imma Martí)

Al matí del dimecres 10 de juny, la Judit va cantar a la Universität des Saarlandes i va conversar amb la vintena d'assistents, estudiants de català i alumnes i professors d'altres assignatures de la facultat. Va ser una trobada entretinguda i participativa, en què la Judit va parlar tant d'aspectes professionals com de temes personals. (Núria Valls)

A la tarda va arribar el moment de l'últim concert de la gira; es va oferir al Laden, una botiga-espai cultural, gestionat per estudiants de Belles Arts, que es troba al centre de la ciutat. Davant una quarantena de persones, la Judit va compartir escenari amb el duo argentí Turica Doncel. Es va crear un ambient molt especial a la sala i el públic, integrat majoritàriament per alemanys, es va quedar bocabadat, tant per la veu de la Judit com pel domini dels instruments que va demostrar. Cal afegir que, en el marc de la promoció dels concerts de Judit a Saarbrücken, la cançó “Voldria que fossis aquí” va sonar una setmana abans en un dels programes de música més populars de la ràdio pública saarlandesa. (Maria Lacueva)

Gràcies, Judit, voldríem que sempre fossis aquí!

 
Re: Judit Neddermann canta tot el que ha vist per Alemanya per Neus Crisol Milian - Tuesday, 23 June 2015, 13:50
Re: Judit Neddermann canta tot el que ha vist per Alemanya per Jordina Sala Branchadell - Tuesday, 23 June 2015, 20:02
Re: Judit Neddermann canta tot el que ha vist per Alemanya per Jon Landa - Thursday, 25 June 2015, 09:10