Imatge Pedro Fernàndez
Terence MacSwiney i Catalunya
per Pedro Fernàndez - Saturday, 13 June 2015, 15:32
 

El Consell de Diplomàcia Publica de Catalunya (DIPLOCAT), juntament amb el Departament d'Història i el Departament d’Estudis Hispànics, Portuguesos i Llatinoamericans a la Universitat de Cork, va organitzar un conjunt d’activitats per tal d’homenatjar la figura de Terence MacSwiney, batlle de Cork durant la Guerra d'Independència Irlandesa.

L'homenatge, que va tenir lloc aquest dimecres 10 de Juny, va començar amb una cerimònia davant l'estàtua de Terence MacSwiney, situada a la porta de l’Ajuntament de Cork. Els assistents van fer un minut de silenci i una ofrena floral a la figura d’aquest màrtir.

Els actes van continuar amb una sèrie de ponències destinades a destacar els paral·lelismes entre la història d’Irlanda i Catalunya, donant especial importància a la lluita per la Independència d’aquests dos països durant els segles XX i IX.

La conferència, amb el títol 'Terence MacSwiney i Catalunya', va comptar amb la presència de les següents personalitats del món acadèmic i diplomàtic:

Ken O’Flynn, Tinent d’alcalde de Cork
Gabriel Doherty, Professor d’Història, University College Cork
Laura Foraster, Directora executiva de DIPLOCAT
Stephen Boyd, Professor al Departament d’Estudis Hispànics, Portuguesos i Llatinoamericans a la Universitat de Cork
Cathal MacSwiney Brugha, Professor Emèrit a la Universitat de Dublín i nét de Terence MacSwiney.
John Borgonovo, Postdoctorand a la facultat d’Història, Universitat de Cork
Andrew Dowling, Professor d’Història contemporània Catalana i Espanyola a la Universitat de Cardiff
Antoni Strubell, filòleg, escriptor i polític català.
Josep Sua?rez, delegat de la Delegació de la Generalitat de Catalunya al Regne Unit i Irlanda.

En finalitzar la conferència, els assistents van poder gaudir d'una ruta a càrrec dels hereus de MacSwiney pels llocs més simbòlics de la vida de l'antic batlle, entre els quals hi ha el Museu de Cork, el cementiri de Saint Finbarr a Glasheen i el poble de Kilmurry, a l'oest de la ciutat.

Com va indicar Ken O'Flynn, tinent d’alcalde de Cork, aquest conjunt d’activitats representa el primer pas en un projecte de futura cooperació entre Irlanda i Catalunya, que continuarà explorant els paral·lelismes en la seva història.

A continuació podeu veure unes quantes fotografies de la conferència. També podeu seguir la conversa a Twitter a través de l'hashtag #cat_cork, o bé llegir aquests articles publicats a diferents diaris:

Irish Examiner

Liffey

Vilaweb

Ken O'FlynnGabriel DohertyLaura ForasterAntoni StrubellStephen BoydCathal MacSwiney BrughaJohn BorgonovoAndrew Dowling


Salutacions des de Cork,

Pedro Fernàndez,