Imatge Gemma Segura
Valoració de la 5ena Temporada de Cinema basc, gallec i català de la Universitat de Birmingham
per Gemma Segura - Wednesday, 3 June 2015, 12:01
 

El passat dijous va concloure “the 5th BASQUE, CATALAN and GALICIAN CINEMA SEASON” que organitzem els departaments de basc, gallec i català de la Universitat de Birmingham amb la col·laboració i suport de l’Etxepare Euskal Institutua, l’Institut Ramon Llull, la Xunta de Galicia i la University of Birmingham.

La pel·lícula basca (7 de maig) va ser Aupa Etxebeste d’Asier Altuna i Telmo Esnal. Una pel·lícula d’humor que va fer riure molt el públic i va crear un debat interessant sobre les relacions familiars i l’important rol que té l’aparença en la societat. Es van comentar quins elements d’humor havien agradat més al públic i els directors van estar contents de la gran rebuda ja que feia molt temps que no la veien amb els espectadors.

La pel·lícula catalana (21 de maig) va ser Tots volem el millor per a ella de Mar Coll. Una pel·lícula intimista sobre com la vida pot fer un tomb després d’un cop fort, en aquest cas un accident. El col·loqui posterior va ser engrescador amb moltes preguntes sobre el final obert, les relacions entre els protagonistes, els premis, els futurs projectes de la Mar, etc. Un dels fets més bonics va ser l’empatia d’una de les assistents que va voler compartir la seva experiència personal amb la directora.

La pel·lícula gallega (28 de maig) va ser Encallados d’Alfonso Zarauza. Una pel·lícula sobre la dificultat de fer una pel·lícula sobre el Prestige amb totes les limitacions de la indústria cinematogràfica i dels partits polítics al poder. El torn de preguntes i respostes va ser actiu i va tocar també molts temes, des del desastre del Prestige a un anàlisi força exhaustiu dels resultats de les últimes municipals.

Així doncs, la valoració és molt positiva i es demostra que s’assoleix l’objectiu d’arribar no només als estudiants sinó a la societat “brummy” que  valora el cinema en llengua original i es vol apropar a les cultures basca, catalana i gallega.