Imatge Josep Vidal
Diada de Sant Jordi amb Gerard Guix
per Josep Vidal - Thursday, 7 May 2015, 10:31
 

Entre els dies 27 i 29 d’abril, la Université de Toulouse – Jean Jaurès (UT2J) va rebre la visita del novel·lista, dramaturg i articulista català, Gerard Guix. La presència d’aquest autor formava part de les activitats previstes per la Secció de català del Departament d’Etudes Hispaniques et Hispano-Américaines de la UT2J per celebrar la Diada de Sant Jordi i que va ser possible gràcies al suport logístic i econòmic de l’Institut Ramon Llull.

Escriptor polifacètic, autor de novel·les com ara La deriva dels continents (2005), Dia de caça (2007), Tot el que hauries de saber abans d’estimar-me (Premi Pin i Soler de Novel·la 2010), la trilogia juvenil El prodigi, L’enginy i El talent (2011-2013) i El cementiri (2013), Gerard Guix també destaca pels seus articles a la revista digital Catorze. Cultura viva i per les seves obres de dramatúrgia Gènesi 3.0 (Premi Fundació Romea de Textos Teatrals 2006), la peça trilingüe U, Due, Três i l’obra Ricard de 3r que s’ha pogut veure a la Sala Beckett de Barcelona, fins aquest darrer mes de març i que segons hem llegit a les xarxes socials, es reposarà aquest mes en un altre teatre barceloní.

La celebració de la Diada de Sant Jordi d’enguany a la nostra Universitat va permetre que els estudiants de català de la UT2J poguessin conèixer, en primera persona, l’autor que hem estat treballant a classe aquests dos últims mesos, en les diverses assignatures de català.

El primer dels tres actes va ser la trobada d’en Gerard Guix amb els estudiants de Lansad (Langues pour Spécialistes d’Autres Disciplines/Llengües per a especialistes d’altres disciplines) i els de    Filologia Catalana. Aquesta primera oportunitat de conèixer l’escriptor va permetre que aquells que fan català com a assignatura optativa poguessin mostrar i exposar tota la feina duta a terme sobre l’autor i la seva obra i sorprendre’l gratament, en paraules seves, ja que va descobrir facetes pròpies de les quals no n’era del tot conscient. La feina dels estudiants de català dels nivells A1, A2, B1 i B2, el darrer mes, havia consistit, en línies generals, a investigar i treballar a fons la biografia i obra de l’autor, cadascú des del seu nivell de competències, i sempre a partir dels materials treballats a l’aula.

En el segon acte, adreçat als estudiants de 1r i 2n any de Filologia Catalana  als estudiants de l’escola de traducció de la nostra universitat, el CETIM, l’escriptor va mantenir una xerrada força dinàmica amb els diversos estudiants que enguany han estat fent exercicis de traducció basats en la seva obra. La trobada també va comptar amb la inestimable presència, d’una banda, de la Directora del CETIM, la catedràtica Solange Hibbs Lissorgues, i d’una altra, de tres professors titulars especialistes en l’obra de Gerard Guix: Fabrice Corrons (cap de la Secció d’Estudis Catalans, estudiós de la faceta dramàtica del nostre autor), Carole Fillière (responsable del Master «Traduction, Interprétation et Médiation Linguistique» i traductora al francès d’El cementiri) i Agnès Surbezy (responsable del Grau de Filologia Hispànica i traductora al francès de Todo lo que deberías saber antes de amarme). Gràcies a la xerrada, els nostres estudiants van poder resoldre directament amb l’autor tots els dubtes i qüestions sorgits durant el procés de traducció així com explicar i contrastar les seves interpretacions sobre l’obra de l’autor treballada a classe.

Finalment, la darrera trobada amb Gerard Guix va ser una conversa distesa amb els estudiants de 1r any de Filologia Catalana i algun estudiant i col·lega de la Secció d’Estudis Occitans. Durant els últims dos mesos, els nostres estudiants  van treballar, específicament, l’obra completa de l’autor —des de les novel·les, passant pel teatre i fins i tot els articles en revistes digitals—. Aprofitant l’avinentesa, van mostrar a Guix tot el que havien descobert sobre ell durant el curs i en diferents grups van anar analitzant i escrutant l’obra de l’autor tot recollint-ne les idees, obsessions i temes principals. En més d’un moment els estudiants van provar de posar Guix contra les cordes, especialment quan van posar sobre la taula el tema de les crítiques literàries i com aquestes influeixen sobre els escriptors. Cal dir, però, que Gerard Guix no va esquivar cap pregunta, sinó que les va afrontar totes de manera molt clara, senzilla i elegant, fent gala d’un gran sentit de l’humor i de proximitat amb l’alumnat.

La presència de Gerard Guix a la nostra Universitat així com les diferents activitats relacionades amb l’autor van ser tot un èxit, com ho constata el fet d’aplegar unes gairebé 100 persones, entre estudiants i docents. La visita d’un autor català va fer molta il·lusió als estudiants, atès que van poder posar cara, ulls i veu a un dels temes treballats durant el curs. A més, cal afegir que Guix va tenir un detall exquisit amb els nostres estudiants, atès que els va regalar i dedicar, personalment, una de les seves novel·les, La deriva dels continents.

El fet de comptar amb Gerard Guix entre nosaltres aquests dies ha enriquit molt els diversos grups de català, els quals sembla que, alguna vegada, han cregut estar estudiant una cosa llunyana i irreal. És així que la visita de l’autor —com el viatge realitzat fa poques setmanes a Barcelona—, els ha permès adonar-se de la força i vitalitat de què gaudeix la llengua catalana, la seva llengua d’estudi, i reforçar les seves conviccions a l’hora de triar de nou el català com a primera, segona o tercera llengua.