Imatge Helena Badell Giralt
Gira de Carles Belda a París 3, Amiens i París 8: tallers d'iniciació a la glosa
per Helena Badell Giralt - Monday, 4 May 2015, 11:30
 

Gira de Carles Belda a París 3, Amiens i París 8: tallers d'iniciació a la glosa

 

El dia tretze d'abril

improvisant com si res

amb el Belda hem començat 

a fer glosa a París 3.

 

El matí ens ha fet profit,

ha estat un acte sonat,

i entre tots hem confegit

gloses de campionat!

 

 

Sota el mestratge de Carles Belda i acompanyats pel seu acordió diatònic, ens vam reunir el passat tretze d'abril a la Universitat de Paris 3 Sorbonne Nouvelle els alumnes de català d'aquest mateix centre amb alumnes de català de Paris 4 Sorbonne i els seus professors Helena Badell Giralt i Martí March Massós, per iniciar-nos a la glosa i a la cançó improvisada. El Carles Belda ens va ensenyar a buscar les rimes, a confegir les quartetes i a compartir-les entre tots els assistents. Els estudiants van quedar entusiasmats i meravellats de veure com ells mateixos poden utilitzar la llengua que estan aprenent de forma lúdica i creativa.

 

Tant a Amiens com a París,

Carles Belda ha estat,

I amb l’ajuda del Josep

Molt bons versos hem creat.

 

A Amiens, la Universitat de Picardia Jules Verne d'Amiens va acollir, del 8 al 15 d’abril, els actes de la programació sobre poesia oral. Josep Marqués i Carles Belda es van encarregar de dinamitzar diversos tallers de glosa per als alumnes dels cursos de llengua i, a més, l’acordionista va oferir un recital de poesia musicada a la llibreria Chapeau melon & Piles de livres.

 

Dins del panorama de la poesia oral improvisada, la rica i viva tradició valenciana va gaudir d'una especial atenció a l'hora de presentar el fenomen de la glosa per part dels dos intervinents. Així, l’exlector d’aquesta universitat es va encarregar de destacar les principals peculiaritats de modalitats com ara el cant d'estil valencià, mentre que el músic i glosador, amb arrels paternes a la Mariola i en constant contacte amb la realitat valenciana, va mostrar com percep aquesta herència rebuda i com la vehicula com a glosador.

 

En l'organització d'aquests actes, el Lectorat de català ha rebut el suport i el cofinançament de l'UFR de Langues, la Maison des Langues, la Direction des Affaires Internationales, el Service des Affaires Culturelles, la Universitat Jaume I de Castelló, l'Institut Ramon Llull i la Llibreria Chapeau melon & Piles de livres.

 

El dia setze d’abril Carles Belda va posar fi a la seva gira francesa a la Universitat Vincennes-Saint Denis-Paris 8. Hi van assistir una quinzena d’estudiants de català d’aquesta universitat i la seva professora, Neus Penalba. El taller va tenir una gran acollida entre els estudiants, que van poder comprovar que eren capaços de confegir rimes i gloses en una llengua que estan aprenent.

 

Avui Carles ha vingut

com alè de primavera

i ha omplert tot Paris vuit

de glosa riallera

 

La gira per les tres universitats ha comptat amb el suport de l'Institut Ramon Llull.