Imatge Andratx Badia Escolà
Primera setmana del VII Cicle de Cinema Català
per Andratx Badia Escolà - Sunday, 19 April 2015, 15:41
 

L'abril, a Compostel·la, ha arribat carregat de propostes en què, d'una manera o altra, la cultura, la llengua o la literatura catalanes són protagonistes. Una de les més remarcables, perquè té una trajectòria consolidada i reconeguda, és el cicle anual dedicat al cinema català organitzat per l'Àrea de Filologia Catalana de la USC amb la col·laboració tant del Cefilmus com del Centro de Linguas Modernas de la USC i el suport de l'Institut Ramon Llull i el grup d'innovació docent Incipit de la USC.

Aquesta setena edició del cicle es va inaugurar dijous passat, 16 d'abril, amb la projecció de la pel·lícula Herois (2010) de Pau Freixas i coescrita amb Albert Espinosa. La presentació del film i el col·loqui posterior amb el públic van ser conduïts per Estela Rodríguez, una de les estudiants de Cultura i Literatura Catalanes, matèria inclosa dins el mòdul de llengua i literatura catalanes que s'ofereix als graus de la Facultat de Filologia de la USC. Els comentaris dels assistents, emocionats, van confirmar un cop més que Herois té molta força.

Cartell del VII Cicle de Cinema Català USC 

La proposta per a la segona sessió, el divendres 17 d'abril, va ser el documental El retratista (2013), dirigit per Alberto Bogleux, produït gràcies a les aportacions de 184 mecenes i basat en la història que el fotògraf Sergi Bernal va recuperar a l'exposició i el posterior llibre Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar sobre la vida i l'obra d'aquest mestre republicà recuperada d'una fossa comuna de la guerra civil 75 anys després. El seu crim: voler que els nens i nenes de Bañuelos de Bureba (Burgos) aprenguessin a llegir i a escriure per a ser persones lliures. En aquest cas, tant la presentació com la moderació del col·loqui posterior, en el qual es van compartir visions sobre la necessitat de renovar l'escola actual amb estratègies i mètodes que fomentin la creativitat dels infants, van anar a càrrec de Vanessa Ares, també estudiant del mòdul de català i de la matèria de Cultura i Literatura Catalanes a la Facultat de Filologia de la USC (fotografia inferior).

Presentació del documental El Retratista a càrrec de Vanessa Ares dins del VII Cicle de Cinema Català USC

El cicle s'acomiadarà la setmana vinent amb dues noves propostes. Dijous, coincidint amb la Diada de Sant Jordi i el Dia Mundial del Llibre, un dels protagonistes del qual serà la commemoració del IV Centenari de la publicació de la segona part del Quixot, es projectarà la relectura que en va fer Albert Serra a Honor de cavalleria (2006) presentada per Alex Pena, estudiant de Filologia que està elaborant el seu Treball Final de Grau sobre aquesta pel·lícula en comparació amb l'obra de Cervantes. I, finalment, divendres serà el torn d'Ich bin Enric Marco (2009), documental dirigit per Santiago Fillol i Lucas Vermal, amb el qual es clourà el cicle, clausura que anirà a càrrec d'Ángel Luis Hueso, catedràtic d'Història del Cinema a la Facultat d'Història i Geografia de la USC i director del Cefilmus (Centre d'Estudis Fílmics de la USC).  

D'altra banda, la segona proposta remarcable és que en aquests moments l'exposició El català, llengua d'Europa està fent escala a Santiago de Compostel·la. De moment, la primera parada ha estat la Facultat de Filologia, però aviat es mourà cap a d'altres punts neuràlgics de la ciutat com, per exemple, la Facultat de Filosofia, en ple centre històric, on la tindrem la setmana vinent, ja que és on té lloc també el VII Cicle de Cinema Català.

Finalment, altres cites amb la cultura durant els propers dies que hi ha previstes són, per exemple, el sopar de Sant Jordi que s'ha organitzat per dijous vinent per part del Cafè de Català i que, precisament, s'ha fet coincidir amb una de les sessions del cicle de cinema o bé la meua participació, el dissabte 25 d'abril a les 19.00 h en la taula rodona "Plurilingüismo e ensino no novo estado catalám" dins les IV Jornadas de Análise para o Ensino Popular dedicades al tema de Línguas de Estado além do Estado. Ensino e transmissom fora das fronteiras que organitza el casal Gentalha do Pichel de Compostel·la. A més a més, amb l'alumnat de català també estem treballant en un petit projecte intitulat provisionalment Relectures sobre obres de la literatura catalana de cara a Sant Jordi.

(Ampliaré totes aquestes notícies a mesura que vagin tenint lloc.)