Imatge Xavier Farré Vidal
Jon Landa i els Manel a Cracòvia
per Xavier Farré Vidal - Friday, 6 March 2015, 10:51
 

Dimecres passat, les estudiantes de Català 2 de la de la Universitat de Cracòvia van tenir una classe una mica diferent: aprofitant la seva estada a la ciutat per motius personals, Jon Landa, lector a la Università degli Studi di Torino (Piemont, Itàlia), va oferir un taller que, amb el títol «Manel, o com narrar i cantar alhora», exposava des de la història del grup barceloní de pop(-folk) més conegut actualment, dins i fora del nostre domini lingüístic.
Jon els va explicar com va néixer Manel, així com anècdotes i curiositats sobre el grup i els membres, i va fer un recorregut musical i alhora didàctic mitjançant un tema de cada àlbum: vam començar amb Al mar, que va aportar idees sobre l’ús d’alguns temps de passat (aspecte que pot ser una mica difícil per als polonesos); vam continuar amb Boomerang, que ens va empènyer a parlar sobre les infanteses dels presents; i vam acabar la línia cronològica amb Quin dia feia, amics, sobre descripcions i, com no, amors (im)possibles. Tot acompanyat de vídeos que les estudiantes havien de descriure i textos per escrit que les ajudaven a comprendre les cançons.
Per acabar, vam escoltar les Corrandes de la parella estable, després d’haver explicat, és clar, què era una corranda però abans d’haver de resoldre els dubtes sobre les festes de Sant Medir, entre d’altres. I per últim, la cançó concurs: només una noia va endevinar que La gent normal no era una cançó original de Manel però totes van obrir bé els ulls mentre miraven com el grup cantava i tocava a cappella des de dins d’una parada de mercat.