Imatge Montse Venrell
'Mai és tan fosc' - Gira al Regne Unit
per Montse Venrell - Thursday, 5 March 2015, 12:00
 

Del 22 al 26 de febrer vam poder gaudir, a les universitats d'Oxford, Birmingham, Leeds i Newcastle, de la projecció de la pel·lícula Mai és tan fosc, d'Èrika Sánchez, una directora novella de Catalunya.
En cada universitat vam projectar la pel·lícula i després vam realitzar un petit debat a partir de la pel·lícula i de la situació política i econòmica de Catalunya, comparant les situacions de Catalunya, el Regne Unit i l'Estat espanyol, cosa que va ser molt interessant per als alumnes, professors, altres espectadors i també la directora del film, acompanyada de l'editor/muntador de la pel·lícula, Xavi Esteban. L'activitat va tenir el suport econòmic de l'Institut Ramon Llull.

Mai és tan fosc és un documental en format de road movie que segueix l'economista i activista Arcadi Oliveres durant els anys 2011 i 2012, plens d'esdeveniments com el 15M i els Indignats, però sense oblidar-se del passat de l'Arcadi en les seves lluites contra el franquisme i altres moviments econòmics antiglobalització i també amb moments personals i familiars, així com el moviment independentista que ara viu Catalunya.

Volem agrair a l'Èrika i al Xavi la seva col·laboració (i les fotografies que podeu veure en aquesta entrada), dues persones magnífiques amb qui poder xerrar de la situació actual, empàtics i propers.

Us animem a veure el film i creiem que és una activitat molt bona, que ha generat una bona resposta per part dels assistents.

Aquí teniu l'enllaç de l'entrada al bloc de la pel·lícula, en el qual l'Èrika i el Xavi descriuen les seves sensacions de la ruta pel Regne Unit.

I tot seguit, podeu llegir la nostra visió de l'activitat en cada universitat.

Oxford (22 de febrer)
A Oxford, Mai és tan fosc es va projectar en el marc de l'Oxford Radical Forum, un esdeveniment que cada any agrupa al Wadham College els col·lectius altermundistes vinculats a la universitat. Hi van assistir una vintena de persones, entre les quals hi havia alumnes de català, però també estudiants d'altres disciplines interessats a conèixer com es va viure el moviment del 15-M a Catalunya a través de la figura de l'Arcadi. L'Èrika i el Xavi van situar el film en el context del moviment dels indignats i, després de la projecció, es va crear un intens debat sobre la situació sociopolítica a Catalunya i a l'Estat espanyol, en què es van tractar temes com els desnonaments, el paper dels sindicats tradicionals, la irrupció de partits com Podemos o el rol de la CUP en l'actual panorama polític català. També es van contrastar els moviments socials de Catalunya i l'Estat espanyol amb els del Regne Unit. 

Birmingham (24 de febrer)
A Bimingham, la projecció de Mai és tan fosc va tenir molt bona rebuda entre els estudiants de català. L’Èrika i el Xavi van fer una introducció de l’Arcadi i van situar el documental en el context polític i social de país. Després del visionat, els alumnes van preguntar i comentar diferents dels temes tractats al documental, relacionant-los amb el temari de cultura catalana i comparant-los amb la realitat britànica però també italiana, brasilera i francesa (gràcies als estudiants internacionals). El fet que els assistents fossin estudiants dels cursos de llengua va permetre guiar tot el debat en català amb molt poques traduccions a l’anglès. Va ser un acte íntim amb un ambient agradable i un debat distès.

Leeds (25 de febrer)
A Leeds la projecció es va realitzar a la tarda, i no les teníem totes de la resposta de la gent. Va ser molt agradable, però, veure com la sala s'anava omplint i arribàvem a unes 35 persones: alumnes de català, alumnes d'altres facultats i estudis, professors de la universitat, i catalans que viuen a Leeds interessats pel tema que plantejava, amb moments de tristesa, però també amb moments de rialles compartides. Tots van felicitar l'Èrika i el Xavi, i van acabar entusiasmats amb el film. Llàstima que per temps, la discussió posterior no va poder durar gaire estona, però molt contents de l'activitat i amb una molt bona resposta.

Newcastle (26 de febrer)

A Newcastle l'activitat va ser un èxit. Sobretot hi van participar els alumnes de català, però també alumnes catalans i valencians, així com professors i amics del Principat i de les Illes Balears.
El documental va despertar l'interès i també l'emoció dels assistents i, en acabar la projecció, el col·loqui va ser molt participatiu, dinàmic i fluid.
A més, quatre estudiants de català intermedi van fer d'intèrprets del català a l'anglès. Al final de tot, van rebre l'enhorabona del públic pel seu domini lingüístic, i tothom va estar d'acord que el fet de poder fer servir el català en un context real és molt útil i motivador.
L'acte va acabar amb un sopar, gentilesa de la School of Modern Languages de la Universitat de Newcastle.
Val a dir que amb els alumnes de català intermedi vam preparar el terreny durant les setmanes prèvies fent un treball de recerca amb una exposició final en grups reduïts sobre temes relacionats amb la crisi (ecologia i consum; crisi immobiliària; Moviment  del 15-M, i corrupció política). Aquesta setmana hem començat les presentacions i l'Arcadi ha aparegut en més d'una ocasió.

Marina Massaguer, Gemma Segura, Francina Payeras i Montse Venrell