Imatge Neus Crisol Milian
L’Institut Ramon Llull i el Barça signen un nou acord de col·laboració pel foment de la recerca universitària
per Neus Crisol Milian - Friday, 20 February 2015, 10:22
 

El director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Àlex Susanna, el president del Futbol Club Barcelona (FCB), Josep Maria Bartomeu, i el vicepresident de l’Àrea Institucional i Internacional del FC Barcelona, Carles Vilarrubí, han signat aquest dijous 19 de febrer un nou acord per fomentar la recerca universitària al Centre de Documentació i Estudis del FCB entre els estudiants, el professorat i els recercadors d’universitats de la xarxa d’estudis catalans a l’exterior. D’aquesta manera, l’IRL i el FCB continuen la relació de col·laboració iniciada l’any 2012, amb la signatura d’un primer conveni per a la projecció exterior de la cultura catalana.

El conveni permetrà l’accés al Centre de Documentació i Estudis als estudiants de grau, postgrau i doctorat, al professorat universitari i als recercadors de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior que vulguin realitzar projectes de recerca (tesis de doctorat, tesis de llicenciatura o de grau, treballs de final de màster, grups de recerca...) al voltant de la història del FC Barcelona. Així, l’acord també pretén impulsar la recerca sobre el paper del Barça en la projecció de Barcelona i Catalunya i el seu compromís amb la cultura i la catalanitat. El vicepresident de l’Àrea Institucional i Internacional del FC Barcelona, Carles Vilarrubí, ha recordat que la relació amb l’IRL “es remunta a l’any 2012, quan vam signar el primer conveni de col·laboració amb la finalitat de promoure la cultura catalana a l’exterior. Durant aquests anys de relació hem celebrat conferències i actes institucionals que han tingut una gran acceptació. Ara fem un pas més amb aquest acord per promoure la recerca universitària a la xarxa d’escoles a l’exterior i per nosaltres és un orgull que el FC Barcelona i la seva història sigui motiu d’estudi. Ens ajudarà a difondre els nostres valors i la manera de fer i de ser que ha caracteritzat el nostre Club durant 115 anys, sempre lligat al país i a la societat catalana”.

De la seva part, el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, ha avançat que “el conveni que acabem de signar té el propòsit d’aprofitar-nos de la xarxa d’estudis catalans a l’exterior, formada per 157 universitats on s’imparteixen classes de llengua i cultura catalanes per tal de fomentar entre els estudiants de grau, postgrau i màster la recerca als arxius de documentació, a la biblioteca i a l’hemeroteca del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona, que és una autèntica mina”.

El Centre de Documentació i Estudis del FCB té l’objectiu de preservar i difondre el patrimoni documental del club i s’erigeix com el punt de referència per a l’assessorament en la realització d’investigacions sobre l’entitat. El centre està format per un arxiu històric i un fons gràfic, una biblioteca especialitzada en l’esport i el Barça i una hemeroteca amb les principals publicacions en l’àmbit blaugrana.

El setembre del 2012, el FCB i l’IRL ja van signar un primer conveni de col·laboració per promocionar la llengua i la cultura catalanes al món mitjançant la realització d’activitats conjuntes. Arran de l’acord, es van organitzar jornades sobre el Barça i la cultura catalana a la Universitat de Glasgow –amb la participació d’Els Amics de les Arts i Matthew Tree–, a la Universitat de París III - Sorbona Nova –amb l’actuació d’Anna Roig i L’ombre de ton chien–, a la Universitat d’Amsterdam –amb la projecció de La plaga de Neus Ballús– i a la Universitat de Manchester –amb el concert de Clara Sanabras–. A les quatre universitats també es va comptar amb la conferència del vicepresident del FCB, Carles Vilarrubí, “Barça, esport, cultura i educació”.

L’Institut Ramon Llull promou els estudis de llengua i cultura catalanes a través de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior, formada per més de 150 universitats de tot el món que imparteixen docència de català a més de 6.000 estudiants. L’IRL també fomenta els estudis avançats i la recerca sobre la llengua i la cultura catalanes amb la col·laboració de centres d’estudi i càtedres de professors visitants en universitats de prestigi reconegut.

Font: Comunicació, IRL