Imatge Ester Pino
Seminari Gare de France II
per Ester Pino - Wednesday, 18 February 2015, 23:43
 
Anglada
 
Els proppassats dijous 12 i divendres 13 de febrer va tenir lloc a París el segon seminari Gare de France: lire le journalisme littéraire entre la France et la Catalogne, organitzat pel grup de recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu, l’Institut Ramon Llull i el Centre d’Estudis Catalans de la Universitat París-Sorbona.

Aquest seminari, que ja compta amb una primera edició celebrada el 2013 a l’École Normale Supérieure de Lió, s’ha centrat de nou en les relacions entre periodisme i literatura a través d’una perspectiva comparatista.

La conferència d’obertura de dijous va anar a càrrer de Martí Anglada, delegat del govern de Catalunya a França i a Suïssa, i destacat periodista expert en corresponsalia. Sota el títol “Xammar i el cosmos franco-europeu”, Anglada ens va fer primerament un recorregut per la vida i l’obra de Xammar i, en segon lloc, una anàlisi més aprofundida de la seva poètica i ideologia.

Posteriorment, Antoni Martí Monterde, professor de teoria de la literatura i literatura comparada de la Universitat de Barcelona, va parlar de la faceta de pintor-periodista a París de Santigo Rusiñol i de la seva tasca en la creació del camp literari català modern. Ester Pino Estivill, lectora de la Universitat París-Sorbona, va analitzar l’escriptura del diari personal de Gaziel com a camp de treball i punt de partida de la seva obra periodística posterior.

Divendres, Àlex Matas Pons, professor de teoria de la literatura i literatura comparada a la Universitat de Barcelona, va partir del sorgiment de l’esfera pública i de la figura de l’intel·lectual a París per contraposar la singularitat i la raresa de la contra-esfera que apareix a Barcelona durant el modernisme. Tot seguit, Neus Penalba, lectora de llengua i literatura catalanes a la Universitat Saint Denis-Paris 8, ens va parlar de la vida i l’obra de Just Cabot i de la seva importància com a mediador de la cultura catalana durant l’exili a París.

Per últim, Xavier Pla, professor de la Universitat de Girona, va analitzar la recepció del periodista Albert Londres en la generació de periodistes catalans d’abans de la guerra, entre els quals va destacar Carles Sentís, Domènec de Bellmunt i Aurora Bertrana.

Entre el públic, d’una vintena d’assistents, s’hi van reunir especialistes i estudiants en literatura catalana.