Marina Massaguer
Peter Bush imparteix un seminari a la Universitat d’Oxford
per Marina Massaguer - Wednesday, 11 February 2015, 17:11
 

El traductor Peter Bush, guardonat fa pocs mesos amb el Premi Ramon Llull de Traducció Literària, va impartir un seminari titulat “Spain, Translation and World Literature: Josep Pla, Mercè Rodoreda and Joan Sales” el passat dimarts 10 de febrer a la Taylor Institution de la Universitat d’Oxford, en un acte organitzat pel lectorat de català d’aquesta universitat.

Més d'una vintena de persones, entre professors del departament i alumnes del lectorat, van seguir amb interès les reflexions de Bush, que es va centrar en les obres catalanes que han arribat al mercat anglosaxó en els últims dos anys: l’aclamada Uncertain Glory, de Joan Sales; In Diamond Square, de Mercè Rodoreda, i The Gray Notebook, de Josep Pla. Precisament d’aquest últim autor, Bush va avançar alguns detalls sobre la propera aparició de La vida amarga traduïda a l’anglès per ell mateix.  

El traductor d’aquests clàssics contemporanis catalans, i també d’autors com Quin Monzó i Najat El Hachmi, va connectar els tres escriptors amb el context literari internacional del segle XX, va reivindicar el paper de la traducció en l’ensenyament de la literatura a les universitats i va parlar de la importància de tenir un bon coneixement de la literatura catalana per comprendre adequadament la literatura ibèrica en el seu conjunt.

El seminari de Peter Bush completa una setmana en què hi ha hagut un altre esdeveniment especial relacionat amb la literatura catalana a la ciutat d’Oxford: la sessió “La luna y el dragón: la identidad en la poesía de Maria Mercè Marçal”, organitzada en el marc del Ciclo Amalgamas, dedicat a conèixer diferents aspectes de la cultura els territoris ibèrics i hispànics. La lectora de català a Oxford va conduir la sessió, en què es van llegir i comentar alguns poemes de Maria Mercè Marçal, es va projectar un vídeo en què la mateixa autora llegeix “El meu amor sense casa” i es va escoltar “Covava l’ou de la mort blanca” musicat i interpretat per Sílvia Pérez-Cruz. L’acte va tenir lloc el divendres 8 de febrer a la llibreria Albion Beatnik del barri oxonià de Jericho.    

Peter Bush a Oxford