Imatge Ester Pino
Jornada d’estudis dedicada a Jordi Galceran i "El mètode Grönholm"
per Ester Pino - Wednesday, 4 February 2015, 12:36
 

Jordi Galceran i Mònica Güell

 

El Centre d’Estudis Catalans de la Universitat París-Sorbona va organitzar ahir una jornada dedicada al dramaturg de Jordi Galceran (Barcelona, 1964), amb especial atenció a l'obra El mètode Grönholm, que enguany figura al programa dels estudis de l’Agrégation d’espanyol.

Els conferenciants van ser els especialistes en teatre Enric Gallén (Universitat Pompeu Fabra), Fabrice Corrons (Université de Toulouse Jean-Jaurès) i Aymeric Rollet (Univeristé Paris-Sorbonne) i el debat va ser animat per la directora del centre, Mònica Güell.

En primer lloc, Gallén va fer una introducció a la poètica del dramaturg, que portava per títol «La méthode Galceran», i sobre la importància de l’obra de Galceran en la reconstrucció del teatre català contemporani a partir dels anys 90.

En segon lloc, Corrons va presentar una comunicació teòrica -«Rire du dipositif (des entretiens d’embauche). Une lecture de la pièce El Mètode Grönholm à partir de la critique des dispositifs»- en què a través de la teoria dels dispositius foucaultiana va mostrar que la peça de Galceran no es tracta només d’una crítica distanciada al món capitalista, sinó que és una obra que implica l’espectador des de dins.

En tercer lloc, Rollet, sota el títol «Discours de la méfiance, confiance dans le dialogue: espace, temps et discours dans El mètode Grönholm», va analitzar els mecanismes formals, lingüístics i escènics de la peça, a partir de la bipolaritat vertader-fals, demostrant que la dimensió meta-teatral i estètica va lligada a la dimensió ideològica i política de l’obra.

Finalment, Galceran va respondre àmpliament a un torn de preguntes conduït per Mònica Güell sobre la seva concepció del teatre. “No vull donar la meva visió del món, sinó fer la millor obra de teatre possible”, va dir Galceran. En efecte, el seu treball formal i el seu coneixement sobre teoria dramatúrgica són dirigits sempre a construir dispositius tancats, que funcionen per si sols a través d’un text mil·limetrat que alhora permeten sempre una posada en escena oberta i renovadora.

Els assistents a la jornada van ser principalment alumnes de l’Agrégation d’espanyol i especialistes francesos en literatura i cultura catalanes.

Durant el mes de maig, Galceran, junt amb Gallén i Corrons, realitzaran una gira per les universitats franceses que passarà per Bordeus, Lió, Tolosa i Montpeller.