Imatge Albert Morales Moreno
09/12/2014: Yannick Garcia i la narrativa breu catalana contemporània a Ca’ Foscari
per Albert Morales Moreno - Thursday, 15 January 2015, 11:23
 

09/12/2014: Yannick Garcia i la narrativa breu catalana contemporània a Ca’ Foscari 

El passat 9 de desembre de 2014 (com ja va anunciar la pàgina web institucional de l'Institut Ramon Llull) l’escriptor català Yannick Garcia va pronunciar a la Università Ca’ Foscari Venezia un parell de conferències sobre la narrativa catalana contemporània i  la seva obra.

Garcia és intèrpret, traductor i escriptor. Nascut a Amposta, actualment combina la seva activitat literària amb la interpretació de conferències (disciplina de la qual va ser docent a la Universitat Pompeu Fabra). Quant a la seva faceta com a traductor, ha traslladat al català autors com Jules Verne, Michael Connelly o George Saunders.

Com a escriptor, ha escrit poesia i va guanyar el II Premi de Poesia Gabriel Ferrater amb De dalt i de baix (2003, Edicions 62). També ha conreat la narrativa, gènere en què ha obtingut premis com el XX Premi de Narrativa de l’Ametlla de Mar per Barbamecs (2011, Cossetània) i el Premi Documenta 2013 per La nostra vida vertical (2013, L’Altra Editorial). 

Durant la sessió sobre la narrativa breu, Garcia va fer un repàs a la història d’aquest gènere, tant pel que fa a la literatura universal com a la catalana, tot presentant els trets característics d’autors clàssics com Edgar Allan Poe, Henry James o Anton Txèkhov. A continuació, va retratar alguns destacats relatistes de la història de la literatura catalana (com Victor Català, Mercè Rodoreda, Pere Quart, Jesús Moncada, Montserrat Roig, Carme Riera, Quim Monzó, Mercè Ybarz o Sergi Pàmies). Tot seguit, va presentar l’obra d’autors actuals més consolidats (com Eduard Màrquez, Empar Moliner, Jordi Puntí o Francesc Serés) i la d’altres noms més recents (Tina Vallès, Bel Olid o Borja Bagunyà).

Durant la segona part, l’autor va centrar-se a parlar de la seva obra. Tot i que va seleccionar algun relat de Barbamecs, gran part de la sessió va tractar sobre la seva obra més recent, La nostra vida vertical.

Va llegir alguns fragments i, atès que part del públic havia pogut llegir alguns relats (en català i en italià, ja que recentment la revista Ô Metis ha publicat la traducció italiana d’un relat seu) en el marc de l’assignatura de literatura catalana, es va endegar un torn obert d’intervencions en què es van poder conèixer de primera mà detalls i curiositats sobre les fases del procés creatiu, el teixit textual o els referents literaris de l’autor convidat.

La sessió fou organitzada pel Dipartamento di Studi Linguistici e Culturali Comparati de la Università Ca’ Foscari Venezia i finançada per l’Institut Ramon Llull.

Nota redactada i publicada per: Albert Morales (Università Ca’ Foscari Venezia)