Imatge Andratx Badia Escolà
L''Esperit de Vinyoli' arriba a Santiago de Compostel·la
per Andratx Badia Escolà - Saturday, 27 December 2014, 12:30
 

El dijous 11 de desembre a les vuit del vespre l’espectacle Esperit de Vinyoli va aterrar a Santiago de Compostel·la. El Paranimf de la Facultat de Geografia i Història de la USC, un espai ben privilegiat, va ser l’escenari on Sílvia Comes i Sílvia Bel Fransi van retre el seu particular homenatge a Joan Vinyoli en motiu del trentè aniversari de la seua mort i del centenari del seu naixement.

A partir d’un passeig temàtic per la trajectòria creativa del poeta, les dues protagonistes van apropar la vintena d’assistents, entre els quals hi havia alumnat d’estudis catalans, professorat de la USC de diferents disciplines, catalans residents a la ciutat i altra gent interessada per la cultura, a les coordenades principals vinyolianes com poden ser l’amor, la mort, la creació poètica, la solitud o el pas ineludible del temps. 

L’atmosfera suggerent d’una escenografia mínima que emmarcava Esperit de Vinyoli, amb el leitmotiv d’unes ulleres negres, feia fluir amb la música i la interpretació dels poemes un ambient molt íntim que recordava aquells versos del poeta que diuen que «la poesia allunya de les aparences / i fa propera la realitat», una realitat que només és comprensible i s’explica mitjançant la mateixa poesia. Això és precisament el que es va poder comprovar en el col·loqui posterior entre el públic i les intèrprets, en què alguns dels assistents van reconèixer que Vinyoli els havia proporcionat un viatge apassionant.

Una magnífica vetllada que no hagués estat possible de viure sense la implicació de l’Institut Ramon Llull en coordinació amb l’Àrea de Filologia Catalana de la USC i la col·laboració tant del Vicerectorat de Cultura, Estudiants i Responsabilitat Social com del Centre de Llengües Modernes de la mateixa universitat. A més a més, en acabar l’acte, l’organització va obsequiar cada assistent amb una plagueta que contenia aquells poemes sencers que s’havien recitat acompanyats de la traducció gallega de Luciano Rodríguez en la majoria de casos i també de la castellana de Vicente Valero, amb l’article d’Enric Casasses «Joan Vinyoli es perfila com el gran poeta europeu del segle XX», publicat al diari Avui (30/03/2005), com a pròleg.