Imatge Anna  Subarroca Admetlla
“Navidad, Nadal, Natal” a Friburg amb gust i a ritme catalans
per Anna Subarroca Admetlla - Friday, 12 December 2014, 19:00
 

El passat dijous 4 de desembre, al Seminari de Romàniques de la Universitat de Friburg, els colors, sabors i ritmes mediterranis i llatinoamericans van servir per donar el tret de sortida a les celebracions nadalenques i descobrir moltes, moltes coses que passen fronteres enllà. Al capdavant de l’organització del programa cultural hi havia la professora mexicana Nadya Viascán, el brasiler Dr. Gerson Pomari i la catalana Anna Subarroca; amb el suport imprescindible de l’Associació d’estudiants de la Fachschaft Romanistik.

La vetllada va consistir en unes explicacions dels mateixos estudiats sobre les tradicions nadalenques en diferents països de la Península Ibèrica i Llatinoamèrica, acompanyades d’actuacions musicals i danses. Per començar, es van presentar alguns costums compartits i vam cantar en espanyol la nadala “Campanas de Belén”. Després, vam continuar presentant les tradicions catalanes del Caga Tió, el caganer i l’Home dels Nassos. A continuació, els estudiants de català i alguns amics catalans residents a la zona vam cantar “El 25 de desembre (fum, fum, fum)” i “El món seria més feliç”. Per aquestes dues actuacions vam tenir el plaer de comptar amb l’acompanyament d’honor en directe del pianista Samuel Scott i de la direcció musical de la soprano Maria Ponsatí, tots dos músics professionals formats a Barcelona, a la Hochschule für Musik de Freiburg i al Reial Conservatori de Brussel•les i que actuen plegats com a Duo Unison.

La nit va continuar aproximant-nos a les tradicions de Perú, Colòmbia, Xile, Nicaragua i Mèxic i gaudint de danses folklòriques de tots aquest països de la mà del grup de dansa Acutún. Els estudiants del Seminari de Tradicions de Mèxic van representar i cantar en directe l’escena de pedir posada i seguidament vam trencar una piñata. Vam continuar amb unes peces musicals cantades a capella i en occità pel grup de Friburg, els Esquiròlets. Acte seguit van pujar a l’escenari en Jordi i la Coral per ensenyar-nos a ballar una jota mallorquina, amb acompanyament musical també en directe dels músics friburguesos Firletanz. Vam passar a la pista, ballant amb el públic la jota i la bolangera. El públic estava entusiasmat amb les danses de la nostra terra, van participar al taller i van agrair molt la iniciativa de la Coral i el Jordi.

El toc final va tenir so i ritme brasilers, amb una interpretació en directe de la samba “Mais que nada” de la mà del músic i actor professional Marcelo Miquel i amb un taller de samba impartit pel mateix professor de portuguès, Gerson Pomari. Per a recuperar forces es va poder menjar pa amb tomàquet i pernil salat i beure ponche mexicà. A les fotos podeu veure que l’espai al Peterhofskeller de la universitat era molt acollidor i l’ambient va ser immillorable. Es calcula que van assistir a l’acte més de dues-centes persones.

Només ens queda donar les gràcies a tots els nostres estudiants i amics pel seu temps, esforç, il•lusió i participació artística desinteressada. Sense vosaltres no hauria estat possible!

¡Muchas gracias! • Moltes gràcies! • Muito obrigado!

¡Feliz Navidad! • Bon Nadal! • Feliz Natal!