Imatge Pau Bori Sanz
La professora Encarna Atienza, a la Universitat de Belgrad
per Pau Bori Sanz - Thursday, 11 December 2014, 18:48
 

Encarna Atienza, professora titular de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, ha impartit aquesta setmana un seminari – taller a la Universitat de Belgrad, amb el títol “Llengua i cultura catalanes, una perspectiva crítica”, adreçat als estudiants d’estudis catalans d’aquesta Universitat. El seminari, que ha comptat amb un total de 6 sessions, s’ha celebrat entre el 8 i el 10 de desembre a la Facultat de Filologia de Belgrad.

En les dues primeres sessions s’ha tractat l’anomenada cultura en majúscula o  enciclopèdica (literatura, art, arquitectura, etc.) i s’ha reflexionat sobre com es creen els referents culturals. A més, s’ha fet un èmfasi especial per apropar a l’alumnat serbi alguns pintors catalans com Joan Miró, Salvador Dalí, Miquel Barceló i Joaquim Sorolla. Les dues sessions següents s’han centrat en l’anomenada cultura en minúscula (comportaments, caràcter,  costums, horaris, hàbits, etc.) que s’ha treballat a partir de conceptes com el d’esterotip i malentès. Finalment, les dues darreres sessions s’han centrat en l’anomenada cultura amb K (cultura alternativa, cultura del carrer) que s’ha treballat a partir d’activitats crítiques en relació amb el turisme i també a partir de les diferents tendències polítiques en la Catalunya actual que es poden observar al carrer com, per exemple, les estelades als balcons. El seminari – taller s’ha tancat amb un concurs amb preguntes que els mateixos estudiants havien escrit sobre els coneixements adquirits al llarg del programa.

El seminari – taller ha despertat la curiositat dels estudiants, no només per l’interès dels temes i la dinàmica participativa de les sessions, sinó sobretot perquè la professora Atienza sempre ha partit de la cultura sèrbia (els seus referents culturals, comportaments, hàbits, etc.) a l’hora d’apropar la cultura catalana. A partir de la seva participació a les diferents sessions, els estudiants hauran de fer ara un petit treball de recerca i reflexió en català a l’entorn de la cultura catalana (i/o la cultura sèrbia). El seminari – taller a la Universitat de Belgrad ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.