Imatge Laia Serret Prunera
VI Jornada Catalunya-Hongria a la Universitat de Szeged
per Laia Serret Prunera - Tuesday, 9 December 2014, 11:20
 

El passat 21 de novembre va tenir lloc a la Universitat de Szeged (Hongria) la VI Jornada Catalunya-Hongria. Enguany ha estat la Universitat de Szeged qui ha acollit la jornada però es tracta d’un acte anual organitzat alternativament per la Universitat de Szeged i la Universitat Eötvös Loránd de Budapest (ELTE). Aquesta última edició tenia per títol Barcelona 1714: història, llengua i memòria, 300 anys després.

Els encarregats d’inaugurar la jornada van ser el Sr. Iván Medveczky (director general de departament del Ministeri d’Assumptes Exteriors d’Hongria) i el Sr. Kolos Gálffy (director general de departament del Ministeri de Recursos Humans d’Hongria). La primera ponència va anar a càrrec de l’historiador i professor de la Universitat de Barcelona Agustí Alcoberro, convidat per l’Institut Ramon Llull, que va fer una presentació històrica excel·lent sobre Catalunya i la Guerra de Successió d’Espanya. Després, el Dr. Tibor Berta (subdirector del Departament d’Estudis Hispànics i director dels Estudis Catalans de la Universitat de Szeged) va parlar sobre La situació de la llengua catalana al segle XVIII. A continuació, el  Dr. Ádám Anderle (professor emèrit jubilat del Departament d’Estudis Hispànics de la Universitat de Szeged) va parlar sobre Els exiliats catalans de la Guerra de Successió espanyola: la temptativa de fundació de la Nova Barcelona (tema estudiat, precisament, pel professor Alcoberro).

Al migdia es va inaugurar l’exposició El fons bibliogràfic català de la Col·lecció Hispànica de la Biblioteca Klebelsberg, que es va poder veure durant els dies 21-24 de novembre al vestíbul central de la biblioteca.

La primera conferència de la tarda va anar a càrrec del Dr. Tibor László Sándor (assessor general del Ministeri de Recursos Humans d’Hongria), que va presentar el tema La política lingüística catalana i la seva importància. Part de l’estat de dret o només somni d’un estat de dret a l’Europa Central? A continuació, Andrea Bíró (doctoranda de la Universitat Pompeu Fabra) va presentar la ponència Dóna corda al català. Qüestions i respostes actuals de política lingüística des de la Catalunya d'avui. Krisztina Nemes (doctoranda de la Universitat de Szeged) va parlar sobre la Memòria feta llei. El Dr. Kálmán Faluba (professor titular jubilat del Departament de Filologia Hispànica de la Universitat ELTE) i el Dr. Déri Balász (Cap del Departament de Llatí de la Universitat ELTE) van presentar La “Biblioteca Catalana” de l'editorial L'Harmattan, una col·lecció de literatura catalana traduïda a l’hongarès. Per últim, la professora Dóra Faix (professora associada de la Universitat ELTE) va presentar Barcelona en la literatura moderna. La projecció de la pel·lícula Bearn o la Sala de nines amb què estava previst acabar l’acte va haver de suspendre’s per falta de temps.

Cal destacar la qualitat i la varietat de les ponències, així com el fet mateix de celebrar any rere any una jornada acadèmica sobre estudis catalans feta per i per a hongaresos.

Per veure les fotografies oficials de l’acte podeu consultar el web de la biblioteca de la Universitat de Szeged (per obrir la galeria de fotografies cal clicar sobre la primera imatge): http://www.arts.u-szeged.hu/sztehirek/2014-november/tortenelmi-eloadasok?objectParentFolderId=14515