Imatge Núria Dordal Homs
El professor Antoni Martí Monterde a UCLA
per Núria Dordal Homs - Friday, 5 December 2014, 06:34
 

A UCLA la setmana passada vam tenir el plaer de rebre el professor i escriptor valencià Antoni Martí Monterde, de la Universitat de Barcelona i en aquests moments professor visitant de la Universitat de Stanford. Martí Monterde va venir a parlar-nos de Josep Pla, sobretot des del seu vessant periodístic.

A la conferència, titulada "Destino, New York. Josep Pla, un doble viatge literari", hi van assistir unes vint persones, majoritàriament del Departament d'espanyol i portuguès. La xerrada tenia com a objectiu fer conèixer la figura de Pla com a periodista, i el seu pes com a narrador dins de la literatura catalana contemporània. En concret, el professor Martí Monterde va parlar el viatge de l'escriptor a Nova York, com a part d'un llarg reportatge a Amèrica encarregat per la revista Destino. Què va representar aquell viatge al Nou Món per a Pla? Quin impacte va produir-li la visió dels gratacels de Nova York? Per què van sorprendre'l tant les dones americanes? Com va explicar tot això als seus contemporanis catalans, que vivien sota la dictadura, aliens al món exterior?

Un cop acabada l'exposició, i durant el torn de preguntes, vam poder discutir, entre d'altres coses, els aspectes més polèmics de la figura de Pla. Era un misogin? Per què va preferir quedar-se a l'Empordà, en lloc d'exiliar-se? Fins a quin punt va donar suport al règim franquista?

La xerrada va ser interessant i entretinguda, i ningú no va sortir-ne decebut. De fet, tots vam sortir sabent molt més sobre Pla, observador àvid i narrador prolífic que s'ha convertit, sens dubte, en una valuosíssima memòria -entre real i recreada- del segle XX.