Imatge Noemí Tortosa Corbí
La Spagna plurale II. Contatti e conflitti tra lingue e culture.
per Noemí Tortosa Corbí - Tuesday, 25 November 2014, 00:24
 

La segona edició del simposi "La Spagna plurale", organitzat pel Dipartimento di Lingue Letterature e Culture Moderne de la Universitat de Bolonya, es va celebrar els passats 30 i 31 d'octubre, aquesta vegada amb el títol de La Spagna plurale II. Contatti e conflitti tra lingue e culture i amb un cartell de luxe que incloïa historiadors, lingüistes i escriptors. L'objectiu d'aquestes jornades, iniciades fa dos anys, era reflexionar sobre els aspectes lingüístics i culturals derivats del multilingüisme que defineix l'estat espanyol.

En un context immillorable, entre estàtues i frescos del segle XVIII, l'historiador Alfonso Botti va inaugurar el simposi amb una conferència titulada "La Spagna plurale nella Storia". A continuació, el professor Joaquín Garrido  (Universitat Complutense de Madrid) va parlar del multilingüisme en Espanya; la sessió de la vesprada es va dedicar a l'anàlisi de la situació sociolingüística actual del basc, del gallec i del català en una taula moderada per la professora de català de la Universitat de Bolonya i amb uns convidats de luxe: Maitena Etxebarría (UPV), María Pardo Vuelta (lectora de gallec de la Università di Padova) i Isidor Marí Mayans (UOC i IEC).

 

El valencià José Martínez Rubio (lector d'intercanvi d'espanyol a la Universitat de Bolonya) va ser l'encarregat d'obrir la segona jornada -dedicada a escriptors que des de diferents perspectives han tracta el conflicte en la seua obra- amb unes interessants reflexions sobre la necessitat de construir una Universitat plural, on va citar versos de Vicent Andrés Estellés i de Jaume Vidal Alcover en llengua catalana. Alfons Cervera, Javier Pérez Andújar i Harkaitz Cano ens van regalar un matí carregat d'interès, d'humor i de conflictes. No menys intensa fou la vesprada amb la intervenció de l'Albert Sánchez Piñol, que va compartir taula amb el professor de la Universitat de Venècia i crític literari, Enric Bou. Les jornades van acabar amb una apassionada taula rodona entre els escriptors, moderada pel també professor de la Universitat de Venècia i traductor, Patrizio Rigobon.

La realitat lingüística i l'actualitat política catalanes van ocupar gran part dels debats del simposi. També hi hagué una presència significativa de valencians, catalans i mallorquins, no només entre els convidats i organitzadors,sinó també entre el públic on hi va haver samarretes verdes durant la intervenció de l'Isidor Marí; la presència de l'actriu catalana Sílvia Bel en la sessió de literatura i la calorosa companyia dels companys de Venècia i Verona, la Lídia Carol i l'Albert Morales. Tot això fou possible gràcies a la col·laboració de l'Institut Ramon Llull, l'Institut Etxepare i la Scuola di Lingue de la Universitat de Bolonya.