Imatge Montserrat Casacuberta
Presència de Salvador Cardús i Marc Gafarot a Rennes
per Montserrat Casacuberta - Tuesday, 28 October 2014, 10:21
 

Dijous 23 i divendres 24 d’octubre va tenir lloc a Rennes el congrés Minorités et mondialisation, organitzat per Bretagne Culture Diversité. Els organitzadors, que pretenien organitzar una taula rodona sobre els casos escocès i català, van demanar consell al lectorat de català de la Universitat Rennes 2. Aquesta col.laboració ha permès gaudir de la presència del sociòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Consell Nacional per la Transició Salvador Cardús, i de l’investigador del CIDOB, Marc Gafarot.

Així, divendres a la tarda, aquests dos experts van compartir una taula rodona amb Michael Keating, professor de ciències polítiques de la Universitat d’Aberdeen, i David Bell, professor d’economia de la Universitat de Stirling.

Els experts escocesos van presentar els aspectes polítics i econòmics que van desembocar en el No majoritari dels escocessos en el seu referèndum. Un referèndum escocès que no va decantar el resultat per raons identitàries sinó per factors com el petroli i l’economia que se’n desprèn.

Salvador Cardús va insistir en els elements que expliquen el canvi de tendència de la població catalana a favor de la independència. Una de les claus més interessants és el que ell va definir com a “humiliació” a partir dels primers anys 2000 i sobretot des de la sentència del Tribunal Constitucional  de l’Estatut d’autonomia de 2006. Gafarot i Cardús també van explicar en quin punt del procés estem.

Vam demanar a Salvador Cardús que ens acompanyés dissabte 25 per conversar amb els catalans de Rennes i Nantes i alguns alumnes de català de la Universitat. Precedit pel partit Barça – Madrid, el cafè català va comptar amb la presència de 17 persones. Aquesta activitat inicia la col.laboració amb el recentment creat Casal Català de Nantes.

Montserrat Casacuberta

Université Rennes 2

(Editat per Neus Crisol Milian - Missatge original enviat el diumenge, 26 octubre 2014, 14:15)