Imatge Albert Morales Moreno
Presència catalana a la 14a Biennal d'Arquitectura
per Albert Morales Moreno - Friday, 26 September 2014, 19:48
 

El darrer dia de classe del curs de preacollida de català vam organitzar una sortida per descobrir les exposicions amb representació catalana de la Biennal d’Arquitectura de Venècia, que enguany celebra la 14a edició.

El curs de preacollida és un curs intensiu de 30 hores (que s’ofereix en dues modalitats: presencial i semipresencial) finançat per l’Institut Ramon Llull que permet treballar a classe continguts de català elementals. Així, els estudiants d’intercanvi que durant el curs 2014-2015 han d’anar a Universitats de les ciutats de parla catalana (com Girona, Tarragona, Barcelona o València) poden interactuar mínimament en llengua catalana des d’un bon començament. Com a complement, s’organitzen tallers de gastronomia catalana i visites a exposicions relacionades amb la llengua i la cultura catalanes.

Al juliol de 2014, una vintena d’estudiants del curs de preacollida (i d’altres cursos oferts durant la resta de l’any) i el professor vam assistir a una visita guiada de quatre eventi collaterali de la Biennal amb presència catalana (també n’hi ha a altres, com al pavelló espanyol o al nord-americà).

La primera etapa fou Grafting Architecture/Arquitectures Empeltades, la representació catalana principal, finançada per l’Institut Ramon Llull. Enguany, l’eix vertebrador del projecte ha estat la manera com alguns arquitectes contemporanis han adoptat les idees de Josep Maria Jujol i les han empeltat en projectes actuals. La Pilar ens en va fer una aprofundida visita guiada i va resoldre els dubtes dels assistents.

A continuació, el grup es va dirigir al Palazzo Michiel, un magnífic edifici del s. XVIII al Canal Gran que acollia l’exposició Made in Europe fins l’agost. Allà s’hi resseguien els últims 25 anys d’arquitectura a Europa a través dels projectes finalistes i guanyadors del prestigiós premi bianual que la Fundació Mies van der Rohe de Barcelona atorga. Alguns dels arquitectes que l’han guanyat han estat, entre d’altres, Renzo Piano, David Chipperfield, Zaha Hadid o Rafael Moneo. La responsable de comunicació, la Benedetta Caliari, ens va fer un amè recorregut a través de l’arquitectura des que es va instituir aquest premi l’any 1988.

La tercera etapa fou la visita a l’exposició Time Space Existence, situada a Palazzo Bembo, edifici que compta amb una de les millors perspectives del pont de Rialto. El Nicolò, arquitecte per l’Istituto Universitario di Architettura di Venezia, ens en va fer una completíssima visita guiada que va tenir com a punt àlgid la zona dedicada a l’arquitecte català Ricardo Bofill i Leví. La instal·lació de Bofill, una de les més colpidores de la mostra, envoltava els visitants i proporcionava una completa experiència sobre el fet arquitectònic de Bofill. A continuació, ens va presentar la instal·lació de l’altre arquitecte català a Palazzo Bembo: Josep Ferrando, que ha jugat amb els volums, la llum i l’arquitectura efímera.

Per últim, vam visitar l’exposició PLANTA, organitzada per la Fundació Sorigué i comissariada per l’estudi DOMAIN, al conservatori Benedetto Marcello. PLANTA serà, segons aquest projecte, “un espai dedicat a la investigació i la producció artística multidisciplinària ubicat a La Plana del Corb (Lleida) que afavorirà la innovació i l’intercanvi d’idees”. A l’exposició hi ha llibres de fotografies, una pel·lícula, una sala de sons i una maqueta que representa una secció de la pedrera de la qual s’extreu el material per construir-lo.

A continuació, una nombrosa part del grup va anar a fer una pizza de final de curs.

Excepte en el cas de Made in Europe, aquestes exposicions encara es poden visitar fins al novembre, mes en què acaba la Biennal. S’ha previst repetir aquesta visita amb la col·laboració del Casal Català d’Itàlia.

 
Re: Presència catalana a la 14a Biennal d'Arquitectura per Lidia Carol Geronès - Monday, 29 September 2014, 10:45
Re: Presència catalana a la 14a Biennal d'Arquitectura per Albert Morales Moreno - Tuesday, 14 October 2014, 17:57