Imatge Info Llengua
Neix Critèria, l'espai web de correcció de l'IEC
per Info Llengua - Wednesday, 17 September 2014, 13:59
 

Inclou orientacions i propostes que pretenen resoldre les qüestions tipogràfiques i alguns aspectes lingüístics de detall no regulats per la normativa lingüística actual, com a resultat de l’experiència professional dels serveis de correcció de l’IEC. L’objectiu principal del web és ajudar a homogeneïtzar i a millorar els textos formals que es redacten i es publiquen en aquesta institució.

L’IEC, la primera editora científica en llengua catalana, ha publicat més de quatre mil tres-centes obres des que es va fundar l’any 1907. L’edició d’aquests treballs hauria estat impensable sense la tasca d’un gruix de persones que n’han tingut cura i que han vetllat per dur-les a terme amb qualitat científica, lingüística i tipogràfica. En la feina diària dels correctors, es plantegen qüestions tipogràfiques i petits dubtes lingüístics no resolts encara per la normativa de la Secció Filològica; aquestes qüestions i dubtes s’han pogut plantejar i resoldre gràcies a l’experiència professional adquirida en la correcció i l’edició de les publicacions de l’IEC, experiència que, quan ha estat convenient, s’ha acabat consolidant en un criteri interpretatiu. El Servei de Correcció Lingüística i la Unitat de Correcció del Servei Editorial de l’Institut han recollit les orientacions i les propostes dels diferents serveis de correcció de l’IEC que s’han succeït des del mes de setembre de l’any 1991 i han llançat Critèria, un espai web disponible a l’adreça http://criteria.espais.iec.cat . L’espai web es va presentar el 3 de juliol a l’Institut, en el marc del IV Seminari de Correcció de Textos: «Eines en línia de l’IEC per a la traducció i la correcció de textos».

Critèria recull, per exemple, regles per a l’ús de les majúscules i les minúscules, orientacions sobre la traducció de noms propis a altres llengües o la redacció de les referències bibliogràfiques, incloent-hi les de piulades al servei de microblogs Twitter. El web ofereix, també, eines específiques per a la correcció i la traducció dels textos publicats per l’Institut, i conté una intranet adreçada especialment als col·laboradors externs de l’IEC. També és voluntat dels responsables de l’espai web Critèria ajudar a homogeneïtzar i a millorar els textos formals que es redacten i s’editen en general, i dotar d’eines lingüístiques i tipogràfiques contrastades els treballadors autònoms que es dediquen a la correcció i a la traducció professionals.

Font: Butlletí IEC: http://www.iec.cat/activitats/butlleti/detall.asp?id_noticies=1211&numero=189