Imatge Anna  Subarroca Admetlla
Primavera musical i estiu poètic en català a la universitat de Friburg
per Anna Subarroca Admetlla - Wednesday, 20 August 2014, 16:11
 

Aquest semestre d’estiu ha estat molt cultural a la universitat de Friburg, i en especial, musical.

Vam començar amb la visita de Pau Alabajos el dia 12 de maig de 2014. Ens va oferir la conferència-concert “L'herència de la Nova Cançó”, que ja havia passejat per Europa l’any passat durant la seva gira. El públic del Romanisches Seminar, que encara no havia pogut gaudir mai d’una activitat d’aquestes característiques, va poder escoltar les versions d’himnes mítics de la nostra història recent acompanyades d’explicacions i reflexions del mateix Alabajos, així com també les cançons dels seus últims treballs. Ens vam aplegar una cinquantena de persones entre estudiants, professors i amics. L’acte es va poder realitzar gràcies al finançament de la Fundació Dr. Jürgen und Irmgard Ulderup Stiftung. Tots van passar una gran vetllada i van quedar encantats amb l’activitat.

I després d'haver encès la flama amb Pau Alabajos, tothom tenia moltes ganes de més música en català. Per això el dia 23 de maig Joan Dausà va ser el convidat estrella de la festa organitzada per l’Associació d’estudiants de filologies romàniques, la Fachschaft. En aquesta festa van actuar alguns estudiants que van interpretar música en diferents llengües romàniques. Finalment, Joan Dausà va seure davant el piano de cua i va aconseguir captar l’atenció del centenar d’assistents que van acabar cantant “Epíleg” en alemany. L’estudiant del curs de Cultura i Societat catalanes, Christian Engel, s’havia encarregat d’adaptar la lletra a l’alemany i va acompanyar Joan Dausà amb la guitarra. Dausà va tancar amb aquest concert la primera setmana de la gira per les universitats alemanyes d’aquesta primavera, que el va dur a actuar a un total de deu ciutats.

I per acabar el curs amb un bon gust de boca, el poeta Ivan Brull va arribar des de València també acompanyat de la seva guitarra. El 30 de juny ens va oferir una xerrada sota el títol “L’arribada als nostres dies”, que va cloure amb unes peces musicals pròpies, encara inèdites. Durant la primera part de la conferència va fer una breu introducció històrica a l’evolució de la poesia catalana fins a l’actualitat, va continuar amb la lectura d’alguns dels seus poemes i finalment va oferir-nos en primícia algunes de les seves cançons acompanyat pel caixó d’una estudiant de la casa. La vintena d’assistents a l’activitat, la majoria estudiants i professors, van poder gaudir d’aquest acte també gràcies al finançament de la Fundació Dr. Jürgen und Irmgard Ulderup Stiftung.

Totes aquestes activitats han ajudat a aconseguir un molt bon ambient entre els estudiants de català i el professorat, que esperem reprendre durant el nou curs. Com diu el mateix Pau Alabajos: “Seguirem cantant ben fort / fins que ja no ens quede veu, / cantarem amb l'esperança a flor de pell.”


 
Re: Primavera musical i estiu poètic en català a la universitat de Friburg per Anna Subarroca Admetlla - Wednesday, 20 August 2014, 20:01