Imatge Òscar Bernaus
Trobada acadèmica catalana a Leipzig
per Òscar Bernaus - Sunday, 29 June 2014, 12:55
 

Ahir va tenir lloc una trobada acadèmica catalana a la Universitat de Leipzig organitzada pel lectorat de català i l'Institut de Lingüística Aplicada i Translatologia (IALT), del qual forma part el lectorat. 

Hi vam poder escoltar les següents comunicacions:

Prof. Dr. Carsten Sinner (director de l'IALT): paraules de benvinguda i situació de l'ensenyament del català i de la recerca sobre català en les universitats de parla germànica. 

Dr. Andreu Bosch (IRL): va fer una extensa ponència sobre el català com a llengua mitjana i la seva projecció internacional. 

Núria Codina (Universitat de Chemnitz): literatura, cultura i identitat. A través dels escriptors Francisco Candel i Najat El Hachmi. 

Dr. Nikola Vuleti? (Universitat de Zadar): va parlar-nos sobre l'obra Victus d'Albert Sánchez Piñol i de la traducció que n'ha fet al croat. Les característiques de l'obra i les dificultats amb què s'ha trobat com a traductor. 

Dra. Elia Hernández Socas i Òscar Bernaus (Universitat de Leipzig): Reflexions a l'entorn de la simbiosi entre llengua i cultura, en l'ensenyament i l'aprenentatge de llengües estrangeres. 

Alumnes de la Universitat de Leipzig, al final, van parlar dels seus treballs de fi de carrera. Dels 7 treballs de fi de màster que hi ha en curs, en vam escollir tres:

1) Benjamin Pelocke: El català com a llengua de la interpretació.

2) Claudia Lorke: L’efecte equivalent en la traducció. Un estudi de recepció a partir de la versió original catalana de la pel·lícula Fènix 1123 i les versions subtitulades en castellà i anglès.

3) Kathrin Rose-Dabrunz: Problemes i estratègies de la traducció del llenguatgecol · loquial en la subtitulació de la pel· lícula Pa Negre

L'última alumna, a banda de parlar-nos del seu projecte, va fer una projecció de 10 minuts de la pel·lícula com a mostra de la seva feina amb la subtitulació alemanya que n'ha fet.

La jornada va transcórrer de les 10:00h a les 14:00h i va comptar amb la presència de nombrosos estudiants (antics i actuals) així com d'altres professors del Departament. 

Us adjunto algunes fotos de l'acte. 

Benjamin Pelocke

Claudia Lorke

Kathrin Rose-Dabrunz

Tots els ponents